Att sänka ekonomin är inte feminism

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Jessica Gow/TT

Ett Sverige som styrs av Feministiskt initiativ vore en mardröm, allra mest så för kvinnorna. Med anledning av partiets kongress i helgen är det värt att påpeka att ekonomisk vänsterpopulism inte är förenligt med feminism.

Vulgärvänstern, Fi inräknat, gillar gärna att kritisera tillväxt, kapitalism och ekonomiskt ansvarstagande. Det borde den inte göra.

För sanningen är den att inget annat ekonomiskt system än kapitalismen lyckats skapa den nivå av välstånd som är förutsättningen för en välfärdsstat. Hela tanken på omfördelning av resurser är meningslös om det inte finns något att fördela.

Om grunden, välståndet, för välfärden raseras drabbas kvinnorna hårdast. För om det inte finns några skatteintäkter finns det ingen föräldraförsäkring, ingen förskola, inga ålderdomshem, för att inte tala om pensioner.

    Men behovet av dessa tjänster skulle givetvis bestå och det skulle, högst sannolikt, vara kvinnorna som utförde dessa tjänster oavlönat i hemmet, så som det är i fattiga länder i dag och så som det var när Sverige var ett fattigt land.

    Om dessa orsakssamband borde givetvis Feministiskt initiativ berätta men i stället torgför de en ekonomisk politik som skulle göra Sverige till Grekland inom loppet av en mandatperiod.

    Därför är det inte bara ett trovärdighetsproblem för Fi utan ett hån mot feminismen när Gudrun Schyman, med anledning av partiets kongress i helgen, står i Aktuellt och pratar vitt och brett om allt Fi vill slänga iväg pengar på samtidigt som hon inte ens har ett svar på hur mycket utgiftskalaset kostar (Svt 21 mars).

    Att ge allt åt alla är inte bara dålig politik i allmänhet, det är faktiskt en antifeministiskt politik i allra högsta grad. Låt stå.