1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Carolin Dahlman: Arrogans från Stordalen om skatter och miljö

När en miljardär som flyger privatjet och lever gott säger att svenska skattetrycket är rimligt ilsknar många kämpande småföretagare, låginkomsttagare, svaga eller sjuka till. Med rätta.
Drinkarna på Petter Stordalens utomhusbar serveras i plastglas och han själv åker privatplan.
Foto: Vidar Ruud

”Om någon i Sverige tycker att den har för hög skatt idag så är det bara bullshit”, menade den norska hotellmagnaten Petter Stordalen i en intervju med Arbetsmarknadsnytt (den 15 oktober).

Han menade att nordbor litar på att politikerna förvaltar skatten på ett bra sätt. Om företagsskatter menade han att: ”Skattenivån är förnuftig för den ska finansiera välfärdsstaten och allt det som gör detta till världens bästa samhälle”.

Men han måste ha missat Slöseriombudsmannens alla häpnadsväckande avslöjanden om att långt ifrån alla kronor som dras från vår lön eller företagens inkomster går till välfärdsstatens kärna.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Malmö har exempelvis sedan sex år tillbaka har en samordnare på gatukontoret som jobbar med rådgivning och planering av skateboardevenemang – med en budget på 2,5 miljoner.

Andra exempel på slöseri är att Tierps kommun byggt Nordens största crosshall för 20 miljoner som nu står tom, eller att tjänstemän från svenska kommuner skickas runt i världen för att gå på föredrag eller föreläsa. Två anställda vid Trafikkontoret i Göteborg fick åka till New York för att prata om bygget av Hisingsbron i femton minuter. Resan kostade 63 000 kronor.

Två politiker och sex tjänstemän från Malmö åkte för några år sedan på musikfestival i Kalifornien. Två medarbetare skickades till Paris för att få inspiration till Malmös julfirande och 18 toppchefer reste till Detroit för att studera hur staden hanterat sin konkurs.

Detta må handla om små summor men även miljoner rinner iväg. Kostnaderna för sjukhusbygget i Helsingborg har nästan tiodubblats från de första beräkningarna, enligt en granskningsrapport från PWC, som delade ut massiv kritik för hur det hanterats av politikerna.

Nej, att våra skyhöga skatter går till vår trygghet kan ifrågasättas, liksom att politiker förvaltar resurserna väl. Det är kö till BUP, värmen sänks i äldreboenden, kommuner kämpar och drar ner, skolor bantas, tullen och polisen behöver pengar men värdefulla kronor läggs på friår...

Stordalen hyllar i intervjun Greta Thunberg. ”Det handlar om göra förändring kring maten vi producerar och konsumerar, som är en stor miljöbov, till att knuffa processer så att vi tar steg åt rätt håll.”

Inget emot Thunberg, som är en engagerad person med rätt att uttrycka sig som alla andra i en demokrati, men följer hennes norske beundrare hennes råd?

Drinkarna på Stordalens utomhusbar serveras i plastglas och han själv åker privatplan. Enligt Dagens Næringsliv har hans privatplan under de senaste tre åren släppt ut koldioxid som motsvarar 3 600 vanliga flygresor mellan Oslo och New York, eller tolv och ett halvt varv runt planeten (Expressen den 1 oktober).

Stordalen ville se en ny kapitalism, som inte enbart fokuserar på att tjäna pengar. ”Vi kapitalister måste tänka nytt och vi måste få en mer bärkraftig kapitalism. Där tror jag att framtiden kräver att vi inte bara levererar på resultaträkning, utan även för människorna och miljön”.

Vad han missar är dels att många startar företag med en ambition att skapa och förändra, samt drivs av passion trots höga skatter och många regler, och dels att näringslivet gör storverk för utvecklingen i världen.

När Thunberg talar om att tillväxt som ett hot mot miljön missar hon hur den även lyfter människor ur fattigdom, skapar resurser som botar sjukdomar och frigör resurser för att forska fram smartare lösningar kring transporter och matproduktion med mera. Resultaträkningarna öppnar skolor och skapar frihet som inga plakat och demonstrationer kan mäta sig med.

Kapitalismen är helt enkelt redan bärkraftig och bra för människorna. Och skatten lägger sig i vägen för dess framfart. Fast det behöver ju inte Stordalen bry sig om där uppe i det blå.

Läs mer

Vård

Kritik: Journalförde inte samtal om magproblem – visade sig vara cancer

Vårdcentral i Blekinge får kritik av Ivo

Intervju

TV: Efter KHK:s degradering – ”vi ska snabbt ta oss tillbaka”

Tobias Larsson om beskedet, framtidsplanerna och säsongskorten

Byggnation

TV: Här rivs den gamla skolan

Se när grävmaskinen demolerar bygget

Näringsliv

Hon öppnar sin första restaurang

”En dröm som blivit sann”

Olycka

E22: Två bilar körde ihop vid avfart

SOS larmat vid 10.30-tiden

Nedgång

Här finns hälften av Sveriges minkfarmer

Blekinge i central roll