Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Petter Birgersson: Äntligen kommer tjuvarna att kunna stoppas vid gränsen

Tullverket föreslås få betydlig ökade befogenheter att ingripa mot utförsel av stöldgods från Sverige. Den nya lagen borde rappas på ytterligare.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 december 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Nu ska det kunna bli stopp för tjuvarna även på utvägen.
Nu ska det kunna bli stopp för tjuvarna även på utvägen.Foto: Adam Ihse/TT

Hamnstäderna är tyvärr inte enbart kända för sina vackra kuster och för att förbinda Sverige med omvärlden. Hamnarna är även förknippade med smugglare och brottslingar. Införseln av narkotika, vapen och stora mängder alkohol har fyllt en del spaltmeter i denna tidning genom åren.

Den som letar efter något att döda tiden med i tv-soffan kan numera också följa tulltjänstemännens vardag i tv-serien ”Gränsbevakarna”, där viljan att införa allehanda köttvaror i varierande skick kan fascinera lika mycket som kreativiteten när det gäller att hitta gömställen för narkotika.

Annons

Det senaste decenniet har också allt mer uppmärksamhet ägnats åt brotten där hamnarna används som utförselsport för stöldgods. Det har tyvärr ofta varit en för tjuvarna tämligen enkel affär. Tulltjänstemännens uppgift har varit att bevaka det som förs in i landet. Men åt andra hållet har det varit mer eller mindre fritt fram. Det ska det nu bli ändring på. Eller ja, i alla fall förhoppningsvis till juli 2025, då riksdagen beräknas kunna ha klubbat en färdig lag.

En av sina viktigaste punkterna i den färska utredningen som ska ge tulltjänstemännen nya befogenheter är inriktad just mot utförseln av stöldgods. I den föreslås att ett nytt brott införs – ”utförselhäleri”. I sin grova variant ska det kunna ge upp till sex års fängelse.

Polis och försäkringsbolag beräknar att runt 90 procent av vissa typer av stöldgods i Sverige lämnar landet. Det gäller sådant som bildelar, båtmotorer och lantbruksmaskiner. För bostadsinbrott tror samma bedömare att det handlar om att runt hälften av stöldgodset förs ut ur landet. Det är stora summor som göder organiserade internationella ligor. Bara det som är försäkrat handlar om runt 2 miljarder kronor, men mörkertalet är mycket stort enligt Gunnel Lindberg som har utrett nya befogenheter för Tullverket och dess tjänstemän.

Tulltjänstemännen kommer – om utredningens förslag går genom – att få större befogenheter, mer lika polisens. Det gäller bland annat rätten att i gränsnära områden kroppsvisitera personer och genomsöka fordon, om utförselhäleri kan misstänkas.

Att ge tulltjänstemän mer polisiära befogenheter är ett helt nödvändigt steg för Sverige att möta den ökade och brutalare brottsligheten. Det kommer att behövas mer. Och det borde ha kunnat genomföras långt tidigare, sommaren 2025 är en sen reaktion på en typ av brottslighet som länge gäckat privatpersoner och företagare.

Men – nu händer det i alla fall något. Och i hamnstäderna kommer snart fler rapporter i tidningen om tjuvar som faktiskt åkt fast i rättvisans nät när de varit på väg ut ur landet – med din ratt, katalysator eller cykel i lasten.

Annons
Annons
Annons
Annons