GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Äntligen, Karlskrona!

Äntligen agerar Karlskronas lokalpolitiker på ett kraftfullt sätt för att hjälpa kommunens många småföretag inom restaurang- och besöksnäringen genom coronakrisen.
Camilla Brunsberg (M) och Sandra Bizzozero (S) presenterar nya krisåtgärder för det lokala näringslivet.
Camilla Brunsberg (M) och Sandra Bizzozero (S) presenterar nya krisåtgärder för det lokala näringslivet.
Foto: Marcus Palmgren
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

Äntligen agerar Karlskronas lokalpolitiker på ett kraftfullt sätt för att hjälpa kommunens många småföretag inom restaurang- och besöksnäringen genom coronakrisen.

På en presskonferens under tisdagseftermiddagen berättade Sandra Bizozzero (S) och oppositionsledaren Camilla Brunsberg (M) att Karlskrona kommun vidtar ytterligare åtgärder för att hjälpa det lokala näringslivet genom coronakrisen.

Det handlar sammanlagt om ett krispaket på tio miljoner kronor. Åtgärderna innebär bland annat att kommunen tar bort avgifterna för alkoholtillstånd, livsmedelstillsyn och uteserveringar. Uteserveringarna kommer också att kunna utökas ytmässigt. Fram till nu har många av de åtgärder kommunen vidtagit framför allt handlat om att näringsidkare ska kunna få uppskov med att betala avgifter till kommunen.

Äntligen, utropar BLT:s ledarsida. Vi har flera gånger sedan coronakrisen slog till i Sverige framfört att Karlskrona – liksom Ronneby kommun tidigt agerade kraftfullt och bestämt – borde ta bort avgifter för tillstånd och tillsyn för att minska kostnaderna för företag inom utsatta branscher.

Det har varit en kritik som inte föll i god jord bland vissa inom den styrande koalitionen, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Magnus Larsson, kommunalråd (C), skrev i en replik till ledarsidan att vi inte skulle göra krisåtgärderna till en tävling mellan kommunerna ”där vi försöker trumfa över varandra med spektakulära insatser” (BLT den 28 mars).

Alla partier i fullmäktige, enligt information på presskonferensen, står bakom de utökade krisåtgärder som här och nu minskar kostnaderna för restauranger, pizzerior, caféer och andra inom besöksnäringen. Bra!

Under tisdagen aktiverades också Karlskronas krisledningsnämnd för första gången. Det betyder att besluten inte måste vidare till kommunfullmäktige eftersom krisledningsnämnden har mandat att fördela om pengar mellan olika kommunala nämnder. Finansieringen tas genom den coronareserv som den styrande koalitionen och oppositionspartierna enades om i slutet av mars.

Före, och faktiskt en bit in i, coronakrisen var läget i Karlskronapolitiken spänt mellan den styrande koalitionen och oppositionen. I centrum för konflikten stod inte minst frågan hur de statliga extrapengarna till Karlskrona skulle fördelas. Coronakrisen har nu fått tidigare politiska fiender att begrava stridsyxan.

Det är ett styrkebesked att Karlskronas politiker, den styrande koalitionen och oppositionen, kan enas i den stora samhällskris som vi är mitt uppe i. Och inte minst, det är bra för vårt lokala näringsliv som behöver all hjälp det kan få. En dag kommer coronakrisen att vara över, då ska så många av våra duktiga lokala företagare som bara möjligt vara kvar.

Läs mer