1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Carl-Vincent Reimers: Antisemiter ska inte ha passerkort på kommunhuset

Föreningsfriheten innebär inte att det offentliga ska stödja varje enskild förening. Extremister som hotar demokratin borde aldrig kunna leva på offentliga medel.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Publicerad 30 augusti 2021
Carl-Vincent Reimers
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Under söndagen hölls en konferens på Ronneby Kulturcentrum med den antisemitiske konspirationsteoretikern Jüri Lina.
Under söndagen hölls en konferens på Ronneby Kulturcentrum med den antisemitiske konspirationsteoretikern Jüri Lina.Foto: Marcus Palmgren

Under söndagen kunde BLT i samarbete med Expo på nyhetsplats avslöja att den välkände antisemiten Jüri Lina samma dag föreläst i Ronneby kommuns lokaler. Det var den lokala organisationen ”Livskraft” som bjudit in honom till en föreläsning under namnet ”Hotet mot mänskligheten” som tog plats på Kulturcentrum.

Jüri Lina är inte vilken galning som helst. Han har gjort sig ett namn genom att blanda diverse esoteriska teorier om UFO:n med antisemitiska konspirationsteorier. Mycket av idéerna kretsar kring frimureri, att judarna ligger bakom kommunismen och förnekande av Förintelsen. Alltså välkända högerextrema föreställningar.

Inte heller är det första gången Jüri Lina bjuds in av någon ljusskygg förening för att sprida sin absurda idévärld. Redan 2011 bjöds han in av föreningen ”Wäxthuset” i Växjö för att sprida sin gallimatias, något Smålandsposten då rapporterade om.

Trots allt detta har Ronneby kommuns förvaltningschef för teknik-, fritid och kulturförvaltningen, Anders Karlsson, gått ut och försvarat föreläsningen. ”Vi har tittat på föreningen och den beskriver sig som en religiös och andlig förening, vi kan inte se att det handlar om antisemitism”, var hans svar när BLT:s reporter konfronterade honom med Jüri Linas idéer.

Bortsett från det något slappa intryck som Karlsson ger genom att avfärda information som bokstavligen finns en googling bort hänvisar han till att föreningsfriheten gör att man inte kan stoppa föreningen i förväg. Han berättar också att kommunen inte gör någon bakgrundskontroll av föreningar innan de hyr.

”Här finns en uppenbar hemläxa att göra för Ronnebys och många andra kommuners politiker för att se till att få sådana krav och systematiska kontroller på plats.”
Carl-Vincent Reimers

Hur ska man då förhålla sig till de påståenden som kommunen gör?

Ronneby kommun har rätt i att svenska kommuner enligt lag måste vara ytterst försiktiga i att begränsa olika gruppers tillträde till lokaler om man väljer att hyra ut dem. I grund och botten handlar det om allas likhet inför lagen, vilket beskrivs i en rapport i frågan författad av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) med stöd av Center mot våldsbejakande extremism (CVE).

Men, det finns också utrymme att ställa krav på grundläggande demokratiska värderingar, till exempel i syfte att begränsa spridning av våldsbejakande extremism. Exempelvis portades 2018 Kommunistiska Partiet från Borås kommunens lokaler just på grundval av kopplingen till extremister. Och 2016 portades också en muslimsk konferens från Göteborgs stads lokaler för att man hade bjudit in radikala islamister.

De antisemitiska konspirationsteorier och förnekande av Förintelsen som Jüri Lina sprider borde undan tvekan vara skäl att portas på samma sätt.

Det kräver dock att kommunen redan har sådana regler och sedan gör en gedigen bakgrundskontroll av vem föreningen bjuder in. Av Ronneby kommuns svar att döma verkar varken sådana krav eller kontroller finnas på plats.

Här finns en uppenbar hemläxa att göra för Ronnebys och många andra kommuners politiker för att se till att få sådana krav och systematiska kontroller på plats.

Föreningsfriheten är helt avgörande för vårt samhälle och försvaret av att även de mest obehagliga organisationerna ska få ta del av denna frihet är varje fritt samhälles främsta uppgift. Men att vara fri att sprida sina sjuka och vrickade idéer är inte samma sak som att ha rätt till offentligt stöd för det.

Här finns en fundamental skillnad. Antisemiter och förintelseförnekare ska aldrig ha passerkort till kommunala lokaler.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.