Ansvaret vilar fortfarande tungt på föräldrarna
Numera använder svenska 13-16-åringar sin telefon eller sin padda i snitt 6,5 timmar per dag - förutom tiden i skolan. Tonåringar vaknar mitt i natten för att titta på sina notiser från diverse sociala medier. Det gör förresten nära hälften av befolkningen. Fler siffror: 9 av 10 lågstadiebarn använder internet dagligen. 7 av 10 i samma ålder har egen mobiltelefon. (Svenskarna och Internet 2023). Följderna är sömnproblem, kroppsångest och försämrad inlärning.
Politiskt har frågan om skärmarnas och telefonernas inverkan blivit allt hetare. Ett förbud mot mobiler i grundskolan är på väg - ett bra förslag. Vi som redan haft barn i skolor där telefonerna har lagts i förvar under lektionerna vet att det är görligt. Socialministern å sin sida har givit Folkhälsomyndigheten (FHM) i uppdrag att ta fram riktlinjer för ungas skärmanvändning. Under måndagen presenterades resultatet.
I korthet menar FHM att barn under två inte ska ha någon skärmtid alls, barn mellan två och fem år bör ha max en timme. Barn mellan sex och tolv år mellan 1-2 timmar och i åldrarna mellan 13 och 18 bör barnen ”bara” använda skärmar mellan 2-3 timmar per dag. (Allt utanför skoltid).
Behövs riktlinjer till allmänheten? Många föräldrar upplever ett behov av stöd, menar socialminister Jakob Forssmed, för att kunna veta vad som är rimligt och inte. Det är säkert sant - erfarenheter av konflikter kring skärmtid har alla barnfamiljer. Unga fastnar i timslånga skrollningar av bilder och filmer, och blir ändlöst matade med visuella intryck om inte föräldrarna sätter stopp. Med tanke på att ungdomar idag befinner sig på telefonen 6,5 timmar utanför skoltid, är det tydligt att något helt har kapsejsat.
På presskonferensen passade Folkhälsomyndigheten även på att läxa upp de stora techbolagen för de algoritmer som skapas i syfte att hålla barn och unga online så länge som möjligt. Det blir lätt lite orealistiskt pekfingerviftande. Men somliga av FHMs tankar borde redan ha varit genomförda - till exempel bättre ålderskontroller för att få öppna ett konto, och att det inte ska vara möjligt för någon över arton år att skicka bilder till någon under arton utan dennes medgivande. Problemet är verkligt. Vart åttonde barn har fått nakenbilder skickade till sig av personer de inte känner. (Svenskarna och Internet 2023) Techbolagen borde vara intresserade av att hitta lösningar för den yngre publiken, men har som bekant andra prioriteringar.
”Problemet som alltid är att nätet erbjuder oändliga möjligheter att komma runt alla sådana bestämmelser.”
Kontentan av allt detta blir så klart att föräldraansvaret är viktigare än någonsin. Så som det alltid är. Det går inte att komma runt. Att sätta ett barn framför en skärm gör honom eller henne lugn för en stund - tacksamt om man ska tömma tvättmaskinen eller något annat. Men i längden är det skadligt för den unga hjärnan, för självförtroendet, för tryggheten.
Vi som är medelålders nu har vuxit upp under helt andra förhållanden, utan skärmar. Men hur blir det när de som är vana att skrolla på telefonen 6,5 timmar per dag själva ska skaffa barn? Vad blir det normala för deras barn?