Aktivisterna bör putsa sina glasögon

Ledare Artikeln publicerades
Northern Coasts, övningar på Gotland, 2013.
Foto:Karl Melander / TT
Northern Coasts, övningar på Gotland, 2013.

Under måndagen startar övningen Aurora. Northern Coasts drog i gång i fredags. Dessa övningar sammanfaller med den ryska jätteövningen Zapad. Zapad är ungefär fem gånger så stor som Aurora, ändå är det de svenska övningarna som målas upp som krigshot i vänsterkretsar.

Den så kallade fredsrörelsen hade däremot inget att invända i somras, när den ryska atomubåten Dmitrij Donskoj passerade genom Östersjön. Ganska typiskt för hur problematiken med den ryska upprustningen hanteras där: Att Ryssland i dag är kapabelt till fullt fungerande övningar med hundratusentals man, och fraktar atombestyckade ubåtar i vårt närområde, bekymrar inte ett dugg.

Så här skrev vi då. ”Inga indignerade debattartiklar undertecknade av diverse kulturpersonligheter har publicerats. Inga fredsaktivister har gått omkring på stan med sina gula nej-till-atomkraft-plakat och delat ut pamfletter.”

Men att Sverige övar med andra länder, för att vi ska kunna skydda vårt eget territorium i tider av kris, blir plötsligt ett stort problem.

  De länder som Sverige ska öva med under dessa veckor är våra vänner, och i enlighet med vår utrikesdeklaration, också grannar som vi måste kunna ta emot hjälp av vid krissituationer. Vi måste också enligt samma utrikesdeklaration kunna ge hjälp, vilket är minst lika viktigt.

  Begriper man inte att Sverige alltid har stått nära Nato, förstår man heller inte mycket av vårt lands säkerhetspolitiska historia. Den retorik som förekom under efterkrigstiden är vad vi på den här sidan brukar kalla ”neutralitetsteater”: En politisk retorik inför svenska folket, som under ytan innehöll helt andra saker. När man säger att "neutraliteten har tjänat oss väl” ska man veta, att det i själva verket är vårt nära samarbete med Nato som har tjänat oss väl, i kombination med egen styrka.

  Den som lät sig luras av neutralitetsteatern är samma så kallade fredaktivister som står i Göteborgs hamn och viftar med plakat.

  Dessutom har Sverige sedan ett antal år bilaterala samarbeten med många av de länder som vi nu ska öva med. Denna utveckling har skett under ett par årtionden. Knappast några nyheter inför denna övning.

  Det blir trångt i Östersjön under kommande veckor. Tyvärr ökar då risken för incidenter, speciellt när man ska hålla koll på vad den andra sidan sysslar med.

  Men det är klart att Försvarsmakten måste öva för att lära sig. De som ser på Ryssland som offer i den nya oroande säkerhetspolitiska ordningen i Europa, borde putsa sina säkerhetspolitiska glasögon.