Aj - den intervjun gjorde ont

Ledare Artikeln publicerades
Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare, fick det svettigt i helgen.
Foto:Pontus Lundahl/TT
Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare, fick det svettigt i helgen.

I helgen gästade Socialdemokraternas Lena Rådström Baastad Ekots lördagsintervju. Det blev jobbigt att lyssna på.

Utfrågaren lade fokus på ett par saker. Dels skillnaden mellan S och SD och om den verkligen är så stor, nu när S snart går till kongress på frågor som att ta itu med brottslighet och tiggeri. Dels frågade han om Socialdemokraternas ekonomiska politik och mantrat att man måste höja skatterna.

Det gick inte så bra för Rådström Baastad att förklara vare sig det ena eller det andra. Man skulle kunna säga, att det gick riktigt dåligt. Den socialdemokratiska väljaren borde ställa sig frågan om det verkligen inte finns några bättre svar att leverera.

Socialdemokraterna lider svårt av väljartappet till SD. Det är inte så märkligt, då S och SD konkurrerar om samma väljare. Det gör även Moderaterna, men den interna konflikten i Socialdemokraterna kring detta har uppmärksammats betydligt mindre. Denna konkurrenssituation blev tydlig i höstas, när Jimmie Åkesson (SD) och Ardalan Shekarabi (S) möttes i Bromölla för att debattera behovet av kollektivavtal i offentliga upphandlingar.

  Rådström Baastad klarade inte alls av att på ett tydligt vis förklara skillnaden i utgångspunkterna mellan SD och S i frågor som brottslighet och tiggeri, trots att hon upprepade gånger fick frågan.

  Att förklara varför Socialdemokraterna ägnar sig åt skattehöjningar blev ännu jobbigare. Redaktionen hade tagit fram siffror både från Ekonomistyrningsverket och Riksdagens utredningstjänst (RUT) som visar, att skatteintäkterna inom kommuner och landsting under alliansens tid faktiskt ökade med 33 procent.

  RUT har kommit fram till att antalet arbetade timmar per person faktiskt också ökade. Intervjuaren påpekade dessutom att Göran Perssons regering ägnade sig åt att sänka många skatter under sin regeringstid.

  Kanske hade Lena Rådström Baastad inte riktigt förberett sig på frågor från det hållet, för det blev riktigt jobbigt att lyssna på.

  Det är en klassisk teori inom nationalekonomin, att man bara kan sätta skatterna på en viss nivå, sedan minskar skatteinkomsterna. Det kallas för Lafferkurvan. Man kan alltså minska skatterna och faktiskt få ut mera skatter - vilket var precis vad alliansen gjorde.

  Debatten om fördelningspolitiken är och har alltid varit stark inom Socialdemokratin. Det utgör skillnaden mellan höger och vänster i partiet. Men på punkt efter punkt tog intervjuaren ned Rådström Baastads argument, tills det tillslut inte återstod så mycket.

  Lena Rådström Baastad menade vid sitt tillträde att hon var van att vinna val och tänkte fortsätta med det.

  Då vill det nog till att man kan förklara sin grundläggande politik på ett vis så väljarna förstår. Här blev nog inte många så mycket klokare.