Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Adjöken!

Att ett parti står för sin politik och driver den parlamentariskt är naturligt i en demokrati. Det är det omvända som är märkligt.
Publicerad 17 juni 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar (V).
Vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar (V).Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar satte en deadline för regeringen och Stefan Löfven (S). Den hade fram till torsdag förmiddag på sig att backa från utredningsförslaget om friare hyressättning i nyproduktion eller inleda förhandlingar, där Hyresgästföreningen ingår. Hyresgästföreningen skulle alltså ha ett slags veto över det kommande lagförslaget. Om inte, skulle Vänsterpartiet gå vidare i frågan om misstroende.

Regeringen kontrade med mer eller mindre ingenting. Inte så förvånande med tanke på januariavtalet med C och L som binder regeringen vid en reformering av hyressättningen. Under torsdagen meddelade därför Dadgostar att hon går vidare med sitt hot.

Annons

Man kan tycka att Vänsterns besked är beklagligt med tanke på frågan det rör – en reformering av dagens dysfunktionella hyressättningsmodell – och att det är olycklig tajming med tanke på pandemin, vilket det är.

”Hursomhelst behöver inte Vänsterpartiet skämmas för att de driver sin egen politik i Sveriges riksdag. Det är ju därför partiets väljare har valt att rösta på dem.”
Anders Gustafsson

Men att ett parti agerar parlamentariskt enligt dess politiska övertygelse och väljares uppfattning i sakfrågan är till syvende och sist inte konstigt. I vår parlamentarism måste regeringen, och den politik den för, tolereras av riksdagen. Saknas det stödet har regeringen stora problem, vilket Löfven nu får erfara. ”Vi vill ha en regering som respekterar sitt regeringsunderlag”, sa Dadgostar i en TT-intervju. Ansvaret att samla stöd i riksdagen vilar på statsministern, ingen annan.

Vänsterpartiet har inte i någon förhandling accepterat friare hyressättning i nyproduktion i utbyte mot något annat. Partiet har tvärtom hela tiden sagt att denna fråga utgör en av partiets röda linjer för att acceptera Löfven och samarbetet med L och C. Detta är januariöverenskommelsen stora svaghet, vilket har varit klart sedan dag ett.

Sverigedemokraterna har nu lämnat in ett yrkande om misstroende mot statsministern som Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt att de stödjer. Därmed finns förutsättningar för att fälla regeringen i en misstroendeomröstning innan riksdagen stänger för sommaren.

Hur regeringen med C och L nu kommer att agera och om Vänsterpartiet löper linan fullt ut nästa vecka återstår att se. Hursomhelst behöver inte Vänsterpartiet skämmas för att de driver sin egen politik i Sveriges riksdag. Det är ju därför partiets väljare har valt att rösta på dem. Det är detta som är demokrati oavsett hur upprörd statsministern blir.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons