Jenny Sonesson: Acceptera att de första ”svenskarna” var mörkhyade
Den 6 juni är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs. Det innebar slutet för Kalmarunionen, Sverige blev återigen självständigt och har så varit sedan dess. Därför firas nationaldagen den 6 juni och hela 2023 är ett officiellt jubileumsår. Med anledning av denna viktiga händelse producerar Sveriges Television sin genom tidernas största historiesatsning.
Projektet kokar ner 15 000 år svensk historia till en dokumentärserie med hjälp av över 200 historiker, arkeologer och andra forskare. I höst får “Historien om Sverige” premiär men redan nu har serien väckt stor upprördhet i sociala medier. Nyligen publicerade SVT klipp ur storsatsningen och där syns mörkhyade renjägare från istiden. SVT anklagas för historieförfalskning och kulturmarxistisk agenda.
Ingen kan veta exakt hur de första människorna i det område som långt senare skulle få namnet Sverige såg ut. Men det är inte manusförfattarna som fantiserat fram att deras hud var mörk, som ett inlägg i samtidsdebatten.
Valet av utseende på människorna i skildringen härör från Atlasprojektet vid Stockholms och Uppsala universitet, som undersökt förhistoriska befolkningsmönster i Skandinavien genom genetiska data. DNA-forskningen tyder på att de första ”svenskarna” var mörkhyade och blåögda jägare som vandrade in söderifrån när isen drog sig tillbaka. Genetiken visar att de snart mixades med en annan en invandringsvåg från öst som hade ljus hy. Resultatet blev Europas mest blandade befolkning i början av jägarstenåldern. Med tiden blev ljust skinn vanligare eftersom det ökar förmågan att bilda livsviktigt D-vitamin i solfattiga Skandinavien.
Det är inte bara SVT:s historiska serie som väckt ont blod på grund av skådespelarnas hudfärg. I maj hade Netflixs utskällda dramadokumentär om drottning Kleopatra premiär där hon gestaltas som en svart kvinna med stort afro-hår. Den massiva kritiken, inte minst från Egypten, pekar på att Kleopatra tillhörde den invandrade grekiska ptolemaiska dynastin som härstammar från en av Alexander den stores generaler. Samtida avbildningar framställer drottningen med europeiska drag. Seriens producent Jada Pinkett Smith motiverar sin bild av Kleopatra med "Vi får inte ofta se eller höra historier om svarta drottningar”. Hon visar därmed hur historia kan missbrukas.
Historiebruk är ett begrepp för hur det förgångna används för att legitimera en nation, etnicitet eller politiska idéer. Det blir självklart svårare att argumentera för att man måste se ut på ett speciellt sätt för att betraktas som svensk, när de första människorna i Skandinavien inte såg ut som rågblonda Kalle på kaviartuben. När Gustav Vasa besteg tronen den 6 juni för 500 år sedan lades grunden för nationalstaten Sverige, fundamentet för vår demokrati. Låt oss hissa den blågula flaggan och vara stolta över ett halvt årtusende av självständighet men samtidigt vara ödmjuka inför det vetenskapliga faktum att våra förfäder invandrat hit.