Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Å nej, inte en politiker som lyssnar på väljarna!

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) beskylls för att gömma sig bakom Sveriges väljare. Men det är ju det som är demokrati!
Ledare • Publicerad 10 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Miljöminister Romina Pourmokhtari (L)
Miljöminister Romina Pourmokhtari (L)Foto: Maja Suslin/TT

När Romina Pourmokhtari (L) blev utsedd till ny klimat- och miljöminister var det många som höjde på ögonbrynen. Undertecknad inräknad. Men i de debatter hon medverkat i efter utnämningen har hon imponerat.

Vid åtminstone två tillfällen har Pourmokhtari visat prov på en bristvara i svensk politik: insikten om att den förda politiken dels måste åtnjuta folkligt stöd och dels vara förankrad i verkligheten. Endast så kan ambitiösa mål vara långsiktigt hållbara.

Annons

I SVT:s morgonstudio häromdagen sa hon, apropå att Sverige ska sänka reduktionsplikten, ”om det inte funkar med verkligheten då kan man inte bara köra över folk och ösa på” (10 november). Även i helgens Agenda i SVT gav hon uttryck för samma tanke (6 november).

Om den förda politiken, trots goda avsikter, får orimliga konsekvenser bland folk så måste politiken tänka om och komma tillbaka med nya förslag. En rätt rimligen hållning, inte sant?

Men att lyssna på väljarna – det vill säga att vara demokrat – och anpassa politiken efter verkligheten – det vill säga att vara klok, resonlig och lära sig något – är tydligen ett rött skynke för vissa.

På Expressens debattsida (10 november) anklagar Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd i huvudstaden, Pourmokhtari för att hon ”gömmer hon sig bakom Sveriges befolkning för att slippa ta ansvar” . Å nej, inte en politiker som lyssnar på väljarna!

Men ursäkta. Gömma sig?

Bakom Sveriges befolkning – det vill säga riksdagens uppdragsgivare?

Är det inte just det som är demokrati? Eller har jag fått allt om bakfoten?

Och att ta ansvar, är inte det att jämka den egna politiska övertygelsen med det som fungerar i verkligheten och som har stöd bland väljarna?

Klimatpolitiken har många likheter med den uppslitande migrationsfrågan. Även där fanns det gott om politiker som hellre sjöng med änglarna än lade örat mot marken och kollade vad som fungerade i praktiken.

När folk påtalade bristerna i verkligheten var responsens inte ödmjukhet och lyhördhet utan volymen skruvades upp och sakfrågan transformerades till en fråga om vilka som var ”goda” respektive ”onda”.

Annons

Det höll fram till den punkt då principbygget brakade samman med buller och bång under trycket av verkligheten och Åsa Romson (MP) stod och grät när åtstramningen presenterades.

Om man vill lära sig något av misstagen i migrationspolitiken är det klokt att hela tiden stämma av verkligheten mot den förda politiken. Frågan bör inte vara: hur springer Sverige snabbast för att vara ett moraliskt föredöme för resten av världen? Utan: hur kan vi, efter våra förutsättningar, minska utsläppen på ett sätt som fungerar här och nu med människors vardag?

Att man bara öste på i migrationspolitiken gjorde SD till det tredje partiet i riksdagen.

Att man bara öste på i klimatpolitiken bidrog till att göra SD till Sveriges näst största parti.

Inte därför att gemene man är ond – i politiken och på kultursidorna döpta till rasister och klimatförnekare – utan för att gemene man har ögon att se med och plånböcker som inte är outtömliga.

Ska man fortsätta på inslagen väg till dess SD är största parti?

Romina Pourmokhtari (L) bör inte skämmas för att hon konstaterar att reduktionsplikten inte var så väl genomtänkt under de omständigheter som nu råder. Nej, hon bör i stället fortsätta på en väg där hon mejslar ut en klimatpolitik som minskar utsläppen och som samtidigt har folkligt stöd. Det är ju det som är demokrati.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons