1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vi lever i en bankokrati

Hur mycket makt förde du över till din bank när du skrev under skuldbreven på ditt senaste huslån?
Nyheter • Publicerad 2 juli 2014

I dagens samhälle så är pengar skuldbrev som skapas i det ögonblicket en affärsbank beviljar ett nytt lån. Många lever i tron att banken förvaltar de pengar som den lånar ut eller åtminstone tvingas låna pengarna av riksbanken, men bankerna skapar pengarna när summan på din kredit skrivs in i datorn. Detta är ett system som har fört över väldigt mycket makt till vårt banksystem. Vi lever i en värld där våra stora affärsbanker har ett alldeles för stort inflytande- en bankokrati.

Vi har skapat ett penningsystem som står under privat kontroll. Det är ett av samhällets viktigaste system som medborgarna i princip saknar makt över. Vi hade aldrig accepterat en privat arme eller poliskår som agerar marknadsmässigt, men endast fyra procent av dagens pengar är tryckta sedlar och mynt, resten är digitala pengar som bara existerar som siffror på skärmar. Vi får ett penningsystem där samhället tillförs pengar via skuldsättning. En maktförskjutning ifrån individer och samhället till bankerna.

Politiskt så är frågan om vårt penningsystem stendöd. Den passar inte in i dagens plakatpolitik och är för jobbig för de politiska partierna att hantera. Inget parti tycker att systemet vi har idag är bra. Ett system som har lett till en historiskt rekordhög skuldbörda för hushållen. Socialdemokraternas förslag om en skärpning av bankskatten är en liten omfördelning av resurserna, men långt ifrån en lösning på problemen.

Lösningen ligger kanske hos bankerna själva. Bank of England har i artiklar varit ovanligt kritiska till systemet och slagit fast att det medborgarna tror om dagens banksystem inte stämmer, utan medger att bankerna skapar inlåning med sin utlåning och att uppfattningen om att pengar är en begränsad resurs inte stämmer. Tillgången på pengar begränsas bara av bankens bedömning om det är en bra eller dålig affär att sätta dig i skuld. Kooperativa banken JAK kräver en omställning av penningsystemet och att ansvaret för att skapa pengar förs över till en instans som står under medborgarnas kontroll.

Mark Twains gamla ordspråk -att banker vill låna ut paraplyn när solen skiner och försöker kräva dem tillbaka så fort det börjar regna, stämmer fortfarande. Vi har ett banksystem som överför makt ifrån folket till bankerna och omfördelar resurser ifrån fattiga till rika. Det måste vi börja diskutera. Även om det är svårt.

Hampus Engqvist

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.