1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Working poor" är fortfarande inget svenskt fenomen

KRÖNIKA || Att ta sig ut ur fattigdom handlar till stor del om att få ett arbete. Så brukar det låta i svensk debatt. I andra länder, som USA, låter det annorlunda. "The working poor", heltidsarbetande som ändå lever i fattigdom, är många.
Nyheter • Publicerad 18 september 2014

Att den som sliter hårt ändå inte kan få ekonomin att gå ihop är upprörande.

Nu försöker Akademikerförbundet SSR måla upp en bild av att även Sverige börjar få samma problem. I många massmedier rapporteras det i dag om en rapport från fackförbundet som visar att var tjugonde person som fick försörjningsstöd förra året samtidigt arbetade heltid eller deltid. Totalt handlar det om 14035 personer.

Ursula Berge, samhällspolitisk chef, skyller på ökad lönespridning och lägre ingångslöner.

Men statistiken förvillar. En tredjedel av de 14000 handlar om personer som precis fått ett nytt jobb och fortsatt får försörjningsstöd i väntan på den första löneinbetalningen. Merparten av de andra är deltidsarbetande. Här skulle vi behöva veta mer om de personer som får stödet. Exempelvis är det nog få arbeten som ger tillräcklig lön för att enbart några få timmar i veckan ska kunna försörja en hel familj.

Arbete är fortfarande vägen ut ur fattigdom. Här har inte minst kommunerna ett ansvar för att färre ofrivilligt tvingas arbeta deltid, något som S har förfäktat länge men aldrig lyckats med.

Kvar finns 2210 personer som faktiskt arbetar heltid och ändå varaktigt får försörjningsstöd. Det är ett allvarligt problem, även om antalet drabbade är få. Sedan Socialstyrelsen började mäta orsakerna bakom försörjningsstödet år 2010 har det antalet minskat med 480 personer, eller nära 20 procent.

Om det verkligen har skett en ökad lönespridning med lägre ingångslöner har det alltså inte ökat, utan tvärtom minskat, antalet arbetande fattiga. Dessutom vet vi inte hur det såg ut än längre bak i tiden. Med tanke på hur noggrann statistik vi för om det mesta i det här landet är det ibland anmärkningsvärt hur vissa basala frågor verkar ha glömts bort.

I Sverige är arbete fortfarande en stark garant mot att hamna i fattigdom. Hur 2210 personer ändå kan falla igenom systemet måste självklart analyseras för att se vilka orsaker som ligger bakom. Kanske handlar det om felaktiga regelsystem, kanske handlar det om arbetsgivare som helt enkelt bryter mot lagen.

Men börja inte med att dra några förhastade slutsatser utan låt oss framförallt titta på vad det är som gör att vi rör oss åt rätt håll, och lära oss av det.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.