1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vill garantera vården

Nyheter • Publicerad 29 april 2002

De borgerliga har bildat fyra arbetsgrupper för att utforma gemensamma förslag på centrala politikområden. Den första gruppen lanserade 53 förslag som skulle göra det lättare att starta och driva företag i Sverige. Syftet är att öka tillväxten och resurserna för att ha råd med välfärden. Socialdemokraterna vill inte alltid se orsak och verkan i det avseendet.

Den andra gruppen, som kom med sina förslag i fredags, lovar en vårdgaranti av ungefär samma slag som fanns under den senaste borgerliga regeringstiden men som avskaffades av socialdemokraterna när de återkom till makten. Denna garanti ledde till att vårdköerna så gott som försvann. Nu vill de borgerliga satsa 3,5 miljarder för att på två år kunna garantera att kön på 60 000 väntande patienter ska elimineras. Garantin gäller ett visst antal diagnoser såsom barnmedicin, starr, höfter och livmoderframfall.

Att detta är en känslig fråga för socialdemokraterna kan utläsas av de häftiga attackerna mot landstinget i Stockholm men också av att Göran Persson utlovat en vårdgaranti han också. Dessutom har socialminister Lars Engqvist hastigt och lustigt ställt sig positiv till en garanti. Men den får inte se ut som de borgerliga föreslår. Därför har man bromsat för glatta livet när frågan varit uppe i socialutskottet. Engqvist försöker sig i samma veva som han visar sig lite positiv till garantin, på att splittra det borgerliga blocket genom att flirta med c och fp om finansieringen.

Sjukskrivningar som accelerar, köer som förblir långa i landsting där socialdemokraterna regerar - vården har alla förutsättningar att bli en viktig fråga även i årets val. En undersökning som kom i helgen visar just det att vården, skolan och äldreomsorgen är de tre överlägset viktigaste frågorna för väljarna. Desto mera gåtfullt blir det då att socialdemokraterna, som är ansvariga för bristerna på dessa områden, har sådant starkt stöd. Till den mystifierande bilden hör också att väljarna fullständigt negligerar näringslivsfrågor. Vänstern har lyckats indoktrinera människor till att tro att resuser inte behöver skapas, bara fördelas. Kan inte Ericssonkrisen få några att vakna?

De utlovade satsningarna i förra valrörelsen från socialdemokratisk sida, på vården blev det inte så mycket med. I varje fall har köerna inte kunnat kapas. Detta misslyckande gör att socialdemokraterna i stället försöker rikta in intresset på hur moderaterna i Stockholm för demonstrationspolitik mot skatteutjämningsbidraget. Ett sådant politiskt och taktiskt missgrepp är det så mycket tacksammare att agitera mot.

Förslaget kan läsas bl a på hemsidan www.folkpartiet.se

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.