1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Viktigt med bredband

Nyheter • Publicerad 11 januari 2013

Under hela förra året pågick arbetet med att bilda "bredbandsföreningar" inom Olofströms kommun och arbetet lär fortsätta. Men inte blev det lättare för att kommunen klev in som elefanten i porslinsbutiken.

Olofströms delades in i sju områden baserade på antal invånare. I varje område skulle man sedan bilda föreningar eftersom det finns statsbidrag att söka för utbyggnaden, men det är bara föreningar som kan ansöka.

Föreningarna gnetar på när kommunen via sitt dotterbolag Olofströms Kabel-tv, OKTV plötsligt kliver in på banan och erbjuder kommuninvånare som bor inom 100 meter från dessa digitala motorvägar att ansluta sig.

Det är inte svårt att förstå irritationen när kommunen tar de mest attraktiva delarna av "kundunderlaget". Här talar vi om en kommunal gräddfil.

Kommunalrådet Sara Rudolfsson (S) säger sig förstå föreningarnas synpunkter men säger att det "alltid blir gränsdragningsproblem". Det hade det ju inte behövt bli om inte kommunen klivit in på banan.

Löftet att kompensera föreningarna kan man ställa sig tveksam till. Här går man in med kommunal konkurrens och samtidigt drar man på sig kostnader för framtida kompensationskrav.

Det är inte konstigt om luften går ur föreningarna där man lagt tid och möda redan och så rycks delar av underlaget bort.

Snedvridande kommunal konkurrens som knappast bidrar till en genomgripande och jämlik digitalisering av landsbygden borde man hålla sig för god för. Men Olofström är inte känd för att skilja på offentligt och privat.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.