Viktigt att skapa relationer
Vi har fått en ny färja till Polen och Stena Line trafikerar nu linjen Karlskrona-Gdynia med två färjor. Det är ett resultat av att trafiken ökar. I snitt ökar frakttrafiken 4-5 procent per år, utom just linjen Karlskrona-Gdynia som ökar 12-13 procent. Nu är Stena Line störst på trafiken mellan Sverige och Polen. Då blir det naturligtvis många polacker som kommer till Blekinge och många svenskar som reser till Polen. Det är bra.
Om två år kan Polen och Baltikum vara medlemmar i EU. Redan i dag byggs relationer mellan länderna, dels företagarrelationer, organisationer och myndigheter, dels personliga relationer mellan människor på ett privat plan, turister, studenter, elever som pluggar på skolor i Sverige och så vidare. Det enda som egentligen fattas är svenska ungdomar som pluggar i Polen eller Baltikum.
- Bara i Gdansk finns det 150 ungdomar på skandinaviska institutionen, som pluggar våra språk under fem år. Det vore ju perfekt för svenska företag att ta hit dem som praktikanter.
Det säger den svenske generalkonsuln i Gdansk, Lars-Owe Persson, som sitter som representant för Sverige i Trestadsområdet sedan september. Förra veckan besökte han Karlskrona och Kalmar och har en mängd intryck med sig tillbaka till Polen.
- Jag har faktiskt inte hunnit besöka den här delen av Sverige så mycket, erkänner han, men det beror på att han haft fullt schå med att sätta sig in i hur allt fungerar i Polen, och de plikter han har att sköta där. Efter dagarna här i sydost så är han imponerad över all den kunskap om Polen som finns här.
- Det är samma sak om man ska göra affärer med Botswana, Nigeria, Japan eller Polen. Man ska ha ömsesidig nytta av affärerna och för att det ska fungera bra måste man skapa en relation, som bygger på ett förtroende. Det är inte bara att resa över och tro att man ska kunna göra affärer.
Nej, Lars-Owe Persson rekommenderar först en resa på en eller två veckor för att känna sig för. Sedan bör man läsa in en hel del om kultur och vanor, men det kan inte vara något problem i Blekinge, menar generalkonsuln.
- Här finns många som kan väldigt mycket om Polen.
Men han trycker på att det är viktigt att närma sig Polen, inte bara för att de snart är EU-medlemmar. Han tror att tjänstesektorn kan vara en stor marknad för svenska företag och berättar om RagnSells som tagit hand om en soptipp i en polsk by och ska modernisera hela sophanteringen. Eller modern vatten- och avloppshantering, elektroniska varningssystem mot översvämningar, hur man hanterar isproblemen i Östersjöhamnarna och så vidare. Det finns inga begränsningar om man har en bra idé och en bra teknik.
- Det är lätt att jobba i Polen, Sverige har ett gott renommé och alla dörrar står öppna för oss om vi verkligen ärligt vill satsa på Polen.
Men man ska veta att Polen är en helt annan värld, en annan kultur, säger Lars-Owe Persson. I Trestadsområdet finns ett tiotal "Hypermarkets". Då talar vi om jättelika varuhus på 10 000 till 12 000 kvadratmeters butiksyta. En vanlig supermarket är bara tiondelen.
- Då ska man betänka att 90 procent av alla affärer i Polen har en butiksyta på 40 kvadratmeter!
Många problem återstår att lösa, inte minst jordbruksfrågorna. Genomsnittsstorleken på ett jordbruk i Polen är sju hektar och det finns 3,6 miljoner bönder i Polen, lika många som i USA!
Till sist, mycket kort. Polen har som svar på det svenska Polen-året deklarerat 2003 som Sverigeåret, eller Sverige i fokus. Det innebär att många höga polska representanter kommer att besöka Sverige.
- När jag berättade detta för Mats Johansson, så agerade han direkt. Naturligtvis ska Karlskrona vara med i det här, menar Lars-Owe Persson.
Ja, och övriga Blekinge vill man tillägga. Det finns fler kommuner med vänorter i Polen. Den som har funderingar och frågor, kan vända sig till vår konsul, eller som han själv gärna påpekar.
- Utnyttja den stora polenkunskap som finns i ert eget län!