1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vidrigt våld inte bara i krig

Nyheter • Publicerad 3 januari 2013

Först reagerade omvärlden med halvt ointresse. Varför uppstod dessa stora demonstrationer i Indien på grund av en våldtäkt?

Vi minns hur världen reagerade när den 14-åriga pakistanska flickan Malala Yousafzais sköts i huvudet i höstas. Hennes "brott" var att kämpa för att flickor ska få gå i skolan. Reaktionerna grundades säkert på att det var talibaner som sköt. De flesta har nog en uppfattning om talibaner, Pakistan och Afghanistan.

Men Indien? Man ska veta att våldtäkter hör till vardagen där och har ökat kraftigt. Från 1990 till 2008 fördubblades antalet. Det kan vara så att den brutala gruppvåldtäkten på den 23-årig indisk studentskan kom att bli droppen. En vändpunkt där tillräckligt många kände att nu får det vara nog!

Hon våldtogs och misshandlades svårt av sex män ombord på en skolbuss i Delhi i mitten på december. Skadorna var så omfattande att hon dog sedan ett par veckors kamp för att rädda hennes liv misslyckats.

Nu når oss allt förfärligare detaljer om hur hon misshandlats grovt med tillhyggen innan hon slängdes av bussen. Sedan försökte busschauffören köra över henne, men hennes pojkvän som också misshandlades och slängdes av bussen lyckades dra undan henne i sista stund. Dessutom sägs chauffören ha försökt förstöra bevismaterial genom att bränna hennes kläder.

Detta veritabla vansinne är alldeles för groteskt för att man ska orka ta in alla hemska detaljer. Dessa vettvillingar som betett sig som hjärndöda idioter ska nu ställas inför domstol, men vad hjälper det?

Jo, kanske lite ändå. De kraftiga reaktionerna runt om i Indien har lett till att regeringen har tillsatt en särskild kommission som ska se över lagstiftningen. Förslaget är det självklara; skärpt lagstiftning för sexbrottslingar.

Dessutom föreslås den nya lagen få namn efter den dödade kvinnan. Hennes namn är inte släppt eftersom sexbrottsoffer i Indien garanteras anonymitet av hänsyn till offret och familjen. Men i det här fallet går familjen med på att ge lagen hennes namn för att hedra hennes minne.

Det är så förfärande att synen på kvinnor som sexobjekt som män har fri tillgång till vare sig hon vill eller inte, är så allmän i Indien.

Men inte bara där. FN borde tillsätta en särskild representant för att beivra mäns våld mot kvinnor över huvud taget - inte bara i Indien och inte bara i krig.

Kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp måste garanteras globalt!

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.