1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vi måste markera!

LEDARE || Den ryska flygövningen i påskas blev annorlunda. I stället för att de ryska bombplanen och jaktplanen svängde söderut mot Kaliningrad, närmade de sig Gotska sandön, och flög mycket nära svensk territorialgräns.
Nyheter • Publicerad 23 april 2013

Trots att övningen var känd sedan tidigare fanns inga svenska plan startklara. Nato, däremot, lyfte från Siauliai i Litauen och skuggade ryssarna på avstånd.

Mycket allvarligt, kommenterade Folkpartiets Allan Widman igår. Synnerligen allvarligt, menade Peter Hultqvist (S). Carl Bildt (M), utrikesminister, tog det betydligt lugnare. Vi reagerar inte på allt, kommenterade han.

För det första måste man fråga sig, hur många sådana incidenter som då förekommer på ett år.

Det är uppgifter som är hemligstämplade. Men att det har blivit vanligare, det står klart, liksom att det inte är ovanligt.

MUST-chefen Stefan Kristiansson berättade redan i sent i september förra året om noterade incidenter, där en militärattaché från ett icke angivet land i vår närhet filmade hur lång tid det tog för Gripen att ta sig upp i luften vid en rapporterad kränkning.

För det andra, om detta nu är en incident som faktiskt bröt mot mönstret, vad brast då i den svenska beredskapen? Anders Silwer, försvarsmaktens insatschef, hävdade i går, måndag att man följt övningen via radar. Men signalvärdet i att ha startklara plan är av yttersta vikt.

Meddelandet det skickar till främmande makt när vi väljer att inte gå upp, eller inte är flygberedda vid en övning (som dessutom varit känd sedan tidigare) kan bara vara ett: Nato reagerar - Sverige gör det inte. Oavsett eventuella överenskommelser mellan Nato och Sverige så måste vi ju reagera!

För det är självklart att övningar av det här slaget görs för att provtrycka reaktionerna i omvärlden. Inte för att kunskapen ska användas genast, förstås, utan för att den ska noteras och läggas på minnet.

Ja, man kan tolka det som att Ryssland bara håller på att återvända efter många års strategisk frånvaro, och numera håller på att uppgradera sina kunskaper om omvärlden.

Men man kan också se det mot bakgrund av en mörknande rysk fond, där den inre utvecklingen i landet samspelar med den yttre. Det räcker med att läsa inledningen av rapporten The development of Russian military policy and Finland (Finska försvarshögskolan) för att förstå, att upprustningen saknar motstycke.

Upprustningen fram till 2020 har fått medel i storleksordningen 500 miljarder euro, enligt rapporten.

Ja, upprustningen sker från låga nivåer. Men nu blir den desto kraftigare. Målet är att etablera moderna och snabbrörliga förband - speciellt i västra delarna av Ryssland.

Försvarsberedningen arbetar nu som bäst på att sammanställa sin rapport till sommaren. Vad kommer denna incident, och övrig rapportering, att få för påverkan på den rapport som ska vara klar till sommaren?

Moderaterna sitter på både på utrikes- och försvarsministerposterna. Men av måndagens reaktioner att döma förhåller sig både Carl Bildt och Karin Enström ganska svala till det inträffade.

Det är bara att hoppas att aktiviteten under ytan är en annan.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.