"Vi måste anpassa oss"
Inga Lena Fischer har i tre ledare i BLT kommenterat Postens utveckling. Det är glädjande att Posten engagerar. Låt mig förklara varför vi i Posten, som alla andra företag, måste anpassa oss till den verklighet vi möter. Och dessutom redovisa vilka reaktioner vi får på förändringarna när vi möter kunder och i våra kundundersökningar.
Internet har inneburit att människors vanor och beteenden ändrats i grunden och för många har det också förenklat vardagen. Nio av tio svenskar använder Internet. Tre av fyra betalar sina räkningar på nätet och var femte svensk handlar varor på Internet varje vecka. Det är en oerhört spännande tid vi lever i, men som alltid när samhällen förändras får det också konsekvenser för såväl människor som företag och organisationer.
Det är en utmaning att bedriva postverksamhet i ett land där nästan alla använder internet och där avstånden är långa och befolkningstätheten låg. När vi dessutom skickar allt färre fysiska försändelser, volymerna har hittills i år sjunkit med sex procent, blir utmaningen än större. Sannolikheten att vi återigen kommer att skicka fler fysiska brev är väldigt liten.
900 000 svenska hushåll har idag lantbrevbärarservice, vilket innebär att de utöver att få brev varje vardag även kan ta emot och skicka paket via sin lantbrevbärare. Enligt Post- och Telestyrelsen har 95 procent av hushållen på den svenska landsbygden mindre än 200 meter till sin postlåda. Övriga har mellan 200 och 1000 meter. Våra undersökningar visar att hushåll med lantbrevbäring är mest nöjda med hur brevbäringen fungerar.
Posten levererar, trots tuffare förutsättningar än andra nationella postoperatörer i Europa, försändelser med en kvalitet som ligger i absoluta toppen i Europa. Våra 1600 postombud kan erbjuda postservice med en mycket hög tillgänglighet, ingen annan post i Europa har lika långa öppettider. Varannan svensk som handlar varor på Internet hämtar helst sina paket efter kl 18.00, vilket inte var möjligt på postkontorens tid. Nio av tio svenskar tycker att de kan uträtta postärenden på en tid som passar dem.
Jag har respekt för att många upplever att förändringar är jobbiga. Ingen hade varit gladare än vi om privatpersoner och företag skickade fler fysiska försändelser. Jag tror dock inte vi på Posten kan göra så mycket åt internets utbredning och dess konsekvenser. Att dela ut post varje vardag till alla svenska hushåll och företag är inte gratis. Till skillnad från de flesta andra nationella postoperatörer i Europa tar Posten varken del av monopolintäkter, statligt stöd eller har en kompensationsfond som kan aktiveras vid behov. För att upprätta vårt samhällsuppdrag behöver vi därför anpassa våra kostnader till förväntade framtida intäkter och se till att utveckla tjänster som efterfrågas i en värld där allt mer sker digitalt.
Sonja Andreasson
Posten
Distriktschef Karlskrona
Svar: Ja, det där har jag hört till leda, men det är oundvikligen så att postens service försämras, bland annat med sämre lämningstider och borttagna lokalpostlådor.
Men jag fastnar mest för den sista meningen: ”För att upprätta vårt samhällsuppdrag behöver vi därför anpassa våra kostnader till förväntade framtida intäkter ...”
Dagens intäkter ligger synnerligen väl till. Resultatet 2008 för Posten Meddelanden som sköter brevhanteringen var över en miljard, 1 023 007 000 kronor. Det borde räcka.
Vänligen
Inga-Lena Fischer