1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vi kommer höra av henne igen

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni ersätts av Maria Arnholm, tidigare statssekreterare.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2013

Nyamko Sabuni är en person som gör starkt intryck när man möter henne. Hon har stor integritet, och när hon på pressträffen idag sade att hon har varit politiker på sina villkor, finns det all anledning att tro henne.

Redan innan hon blev minister var hon omtalad - men när hon sedan blev minister (integrationsminister) 2006, tystnade hon en aning. Även dessa senaste år har hon hållit en ganska låg profil, även om de reformer som hon har varit med och genomföra har varit både stora och genomgripande: Framför allt etableringsreformen - nämligen att nyanlända främst ska tas om hand av arbetsförmedlingen, snarare än kommunen.

På ledarsidan har vi varit kritiska till att hon har synts så lite, och när hon väl har synts stort har det exempelvis gällt ett eventuellt införande av "hen". Vi har också kritiserat att hon har vacklat i kvoteringsfrågan.

Regeringar och statsråd behöver förnyas ibland. Exakt vad som ligger bakom avhoppet är svårt att veta. Men Maria Arnholm är väl kvalificerad för tjänsten, med ett brett erfarenhetsregister, från både företagsvärld och politik.

Ska man tro något om Nyamko Sabuni, så är det att hon kommer att återkomma till offentligheten i en eller annan form. Vilket hon själv öppnade för under presskonferensen.

Nyamko Sabuni föddes 1969 i Bujumbura, Burundi.

2002–2006 var Sabuni riksdagsledamot och ledamot i näringsutskottet. 2006 utsågs hon till integrations- och jämställdhetsminister. Sedan 2010 är hon jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister.

Sabuni har sedan 2010 varit ledig från uppdraget som ordinarie ledamot i riksdagen. Hon är ersatt av Anna Steele (FP). Källa: TT

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.