1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vi är nöjda med vården

Nyheter • Publicerad 13 oktober 2007

I veckan som gick kom siffrorna från det som kallas "Öppna jämförelser" inom vården. Det handlar om landstingens prestationer och allmänhetens uppfattning om vården och dess kvalitet.

- Vi finns till för våra patienter och att de är nöjda är givetvis det bästa kvittot vi kan få. Det är också glädjande att det har skett förbättringar sedan i fjol. Bland annat märks en klar förbättring när det gäller tillgängligheten till primärvården, sa landstingsdirektör Jan Larsson i en kommentar.

Rapporten bygger bland annat på uppgifter som landstinget har rapporterat till olika nationella kvalitetsregister, och på intervjuer med patienter. Man har haft 76 olika mätpunkter inom fyra områden: medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet och kostnader. Enligt rapporten hamnar vårt landsting på plats 1-7 i fler än hälften av de 76 punkterna.

När det gäller patienternas om-

dömen så säger nästan 90 procent att de fått den vård de förväntat sig, och när patienterna själva får tycka till

om den vård de fått så ger 83,5 procent betyget fyra eller fem. Jämförelsesiffran med riket är 78 procent.

Utan att gå igenom rapporten i sin helhet kan man ändå konstatera att blekingarna är nöjda med sitt lands-ting och den vård de erbjuds. Det är naturligtvis glädjande. Det hade varit ännu mera glädjande om revisorerna och ekonomerna hade varit lika nöjda. Landstinget kämpar vidare för att få ekonomin i balans på Blekinge-

sjukhuset, som tycks vara en evig

källa till bekymmer.

Men, vi kan alltså konstatera att patienterna är nöjda med vården. De som kommer till, frestas man säga. Det är nämligen inte lätt att passera nålsögat. Landstingsrådet Bernth Johnson (s) erkänner att det är ett bekymmer eftersom en majoritet av patienterna på akutmottagningen, egentligen borde vara hos primärvården.

På senaste landstingsfullmäktige fick moderaten Hans Hedvall svar på en interpellation om just tillgängligheten. Den frågan hade Hedvall upp redan för två år sedan och en liten förbättring har skett visade det sig, men det är långt ifrån bra. Det vet var och en som försökt få kontakt med primärvården. Lyckas man komma fram, så får man besked att de kommer att ringa tillbaka före eller efter lunch, en viss tid. Vad gör man då? Tar ledigt? Tackar nej?

Nu visar alldeles färsk statistik som Hans Hedvall tagit fram att förbättringen endast är marginell. De tidigare siffrorna visade också att bara en

mycket liten del av samtalen kom fram. Det här måste naturligtvis förbättras ytterligare. Det går inte att luta sig tillbaka och tala om "glädjande förbättringar". Det hade varit intressant om man från landstingets sida hade vågat fråga medborgarna om de verkligen är nöjda med tillgängligheten, men det törs man väl inte.

Vi ber att än en gång få rekommendera landstingsledningen att göra ett studiebesök hos landstinget i Halland. Där finns det både kvällsöppna primärvårdsmottagningar och helgöppna. Hade vi kunnat få det i Blekinge, så hade fler sluppit ta ledigt, förlora pengar eller ta till sina surt förvärvade semester- eller kompdagar. Blir det inte också ett samhällsekonomiskt bortfall på grund av detta tålamodsprövande system?

Det räcker inte med att de som kommer innanför dörrarna är nöjda.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.