1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vem tar den konflikten?

Nyheter • Publicerad 6 februari 2013

Behovsprövning av barnbidraget är en fråga som då och då dyker upp i debatten. Historiskt sett har man betraktat barnbidraget som en utjämnande faktor mellan de som inte har och de som har barn - samt att alla i Sverige ska få någonting tillbaka ur välfärdssystemet.

Mammorna har traditionellt sett fått det. Sedan 2006 går det att dela mellan mamma och pappa, om man nu skulle vilja det. Det är det inte många som gör, men att kunna det är bra - föräldrarna måste själva kunna bestämma sådant.

Men varför inte göra detta bidrag, liksom andra bidrag, behovsprövat? Det är väl bättre att de som verkligen har behov av barnbidrag får det, istället för att somliga familjer ska kunna spara tusen kronor i månaden per barn och använda det till något helt annat. Ja, det kommer alltid att finnas gränsfall, men det gör det i alla behovsprövningar.

Däremot kan man vara tämligen säker på, att en höginkomsttagare klarar sig mer än väl utan bidraget. Men det skulle onekligen kosta politiken en nödvändig konflikt. Och den är nog ingen beredd att ta i.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.