Vem är egentligen strejkbrytare?
Kommunals strejk rullar på och det handlar mycket om vem som är strejkbrytare och vem som inte är det. Politikern som låser upp skolor och strejkande förskolepersonal som hemma tar hand om barnbarn som inte fick komma till sitt eget dagis, är det strejkbryteri? Är det Kommunals medlemmar som strejkar eller är det arbetet som är satt i blockad? Om det är strejk kan icke fackanslutna jobba, men om arbetet i sig är satt i blockad, kan egentligen ingen utföra det.
Kommunals strejkledare ställs inför frågor som de aldrig ens reflekterat över. Ska färjorna i Karlskrona tvingas ligga vid kaj eller ska Kommunal lämna dispens? Kan Kommunal tvingas betala skadestånd till Stena Line?
Får lärarna bisträcka eleverna med papper på toaletten? Eller ska eleverna, som ju har skolplikt, tvingas ta sig någon annanstans för att gå på toaletten. Är det i så fall strejkbryteri?
Frågan om strejkbryteri blir ju brännande för den som inte är medlem i Kommunal. Om det är strejk kan ju den oorganiserade gå till arbetet, med eller utan samvetsbetänkligheter. Däremot är det kanske inte så bra att gå till jobbet om arbetsuppgifterna är satta i blockad. Tveksamt är det dock vilka sanktionsmöjligheter som Kommunal har. Strejk är nämligen en rättighet och inte en skyldighet, och att delta eller inte delta är en moralfråga mer än en fråga om regler. Det enda straff som finns att utmäta är uteslutning ur facket om en medlem bryter mot stadgarna. För den oorganiserade gäller ju inte dessa stadgar. Sedan kan det ju bli en fråga om trivseln på jobbet efter konfliktens slut. Å andra sidan har ju personen i fråga varit "löneliftare" tidigare också, det vill säga fått samma villkor som övriga, fackligt anslutna eller ej.
Lasse Thörn, ombudsman i Kommunal, sa i radioekot att han tyckte att också de icke fackanslutna skulle stanna hemma, även om de inte får någon ersättning, eftersom de kommer att få del av den löneförhöjning som ska bli resultatet av konflikten. Tala om cynism! Den som inte är med i facket ska alltså glatt ta en två eller tre veckor utan lön av solidaritet. Hyran och maten ska ju betalas nu och inte senare. Ett illa övervägt uttalande!
Kanske borde Kommunal fundera över varför människor väljer att stå utanför facket. Eftersom vi har åsikts- och föreningsfrihet måste man inte gå med. Det är dessutom särskilt motbjudande för den som inte röstar på socialdemokraterna. Den politisering av fackföreningsrörelsen som LO står för, genom sina stödpengar till socialdemokratiska partiet, gör det ju omöjligt för många människor att gå med i LO:s olika förbund. Det är mer än en gissning att påstå att LO vore starkare om man förklarade sig opolitiskt, och slutade tala om det fackligt-politiska samarbetet.
För övrigt är det en absurd strejk, eftersom banden LO-socialdemokraterna per definition skall ge LO:s medlemmar fördelar. Det vi nu bevittnar är en strejk av de egna mot de egna. Det bevisar ju att åtminstone Kommunal inte haft någon som helst nytta av det fackligt-politiska samarbetet. Man ska inte glömma att de flesta kommuner styrs av just socialdemokraterna. Vi tar fajten, säger Kommunals medlemmar. Mot vilka?