1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Varning för ett bakslag

KRÖNIKA || Skolan har alltid varit ett politiskt slagfält, där partierna tävlar om vem som kan höras mest och göra flest utspel.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2013

Vid regeringsskiftet 2006 gjorde Folkpartiet i princip rent hus med alla andra partier på detta område. Folkpartiets ledare Jan Björklund har helt dominerat debatten - till allianskollegornas förtjusning och oppositionens frustration. Men han kommer inte att få behålla den.

Frågan berör många. Den väcker känslor. I princip alla väljare kan identifiera sig med, och ha synpunkter på, skolans tillstånd. Oavsett om man gick igenom studentexamen innan 1968, eller om man är ung lärarstuderande.

Folkpartiet har dessutom tappat reformfart. Björklund har sett till att sjösätta väldigt många reformer på kort tid, så det är inte konstigt. Alla turbulenta skeenden klingar av efter hand. Ingen kan inte leva i ett tillstånd av konstant turbulens - i synnerhet inte skolan, vilken ska vara våra barns trygga bortahamn. Det är dessutom sant att svensk skola har lidit av en reformsjuka, cyklerna har gått hastigare och hastigare genom åren.

Ett kuriöst exempel: betygens historia. De klassiska a, AB, Ba, B, BC och C utdelades mellan 1897 och 1962, alltså 65 år. I 32 år, mellan 1962-1994, användes skalan 1-5, det relativa betygssystemet. Mellan 1994 och 2011, 17 år, brukades G, VG och MVG.

Betygen har för övrigt varit föremål för debatt sedan 60-talet och dessa allt hastigare förändringar har varje gång kostat ork, tid och stabilitet.

Moderaterna vill, i sitt senaste utspel i förra veckan, sänka betygsåldern till årskurs tre, från nuvarande årskurs sex (vilket är internationellt sett sent). Björklund tycker att det är en långsiktigt bra idé, Folkpartiet har själv föreslagit fyran.

Sedan 2006 har läroplaner, betygsskala och utbildningar gjorts om, gymnasieskolan har reformerats, och lärarnas karriärvägar har förbättrats, genom pengar från regeringen. Att lära sig sätta nya betyg är en mycket omständlig process - borde inte det sätta sig först innan betygen går nedåt i åldrarna?

Moderaterna är sena på bollen - liksom alla andra som nu försöker slå sig in i skoldebatten efter alla omfattande reformer. Risken inför alla dessa haglande förslag är att lärarförbunden och övrigt skolväsende slår bakut - och dessa grupper måste regeringen värna. Annars fungerar inget alls.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.