1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vårdval och omskärelse

KRÖNIKA || Det var långt ifrån bara siffror som debatterades i landstingsfullmäktige igår. Debatten i fick en ideologisk klang vid flera tillfällen och då blev de politiska alternativen i fullmäktige tydliga.
Nyheter • Publicerad 25 november 2014

Både avskaffandet av det obligatoriska vårdvalet och om landstinget ska subventionera omskärelse av gossar dök upp i debatten. I båda debatterna var ytterlighetspartier involverade: Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Dessa båda partier har en osviklig tendens att betrakta frågor utifrån ett svartvitt perspektiv.

Vänsterpartiets Erik Ohlson ville hävda i går, att man inte är emot ett fritt vårdval, bara vinstster i välfärden, som han uttryckte det. Problemet är förstås, vilket vem som helst inser med lite eftertanke, att företag i vårdsektorn liksom i alla andra sektorer måste kunna ta ut en viss vinst för att kunna överleva. Inga företag lever på luft och vatten. Någonstans måste vinster kunna tas ut för att dela ut löner och utvecklas. Men eftersom debatten på riksplanet har varit så absurt svartvit, på Vänsterpartiets initiativ, har det varit omöjligt att få reda på exakt vilka företag som Vänsterpartiet anser vara de leda "riskkapitalister" som man talar om ständigt och jämt.

Så jo, Vänsterpartiet vill visst avskaffa det fria vårdvalet, och som vanligt gör man det genom att bildligt skjuta själva budbäraren, den fria företagaren.

Den andra debatten som uppstod var huruvida landstinget ska subventionera omskärelsen av gossar. Landstinget kan inte göra något åt själva lagstiftningen, den avgörs i riksdagen. Det var subventionerna som debatterades igår. Där var Sverigedemokraterna aktiva. Landstinget ska inte subventionera denna förlegade sedvänja, menade de.

Bisarrt nog förekom begreppsförvirring mellan kvinnlig könsstympning och manlig omskärelse, självklart är två helt olika saker. Detta påpekade Kristdemokraterna med kraft, samt att det förekommer i den judiska, muslimska och amerikanska kulturmiljön. "Jag kan inte tänka mig att det skulle ske på miljarder män om det påverkade deras sexuella liv" sade Inga-Lill Siggelsten Blum (KD) och drog ner dagens skratt.

Nils Ingmar Thorell jämförde träffande med aborter, vilket skett i alla tider även om det inte har varit lagligt.

Jag vill inte ha på mitt samvete att de här ingreppen utförs på köksborden hemma, sade han.

Politiken har en verklighet att förhålla sig till, menade han.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.