1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Var ska de mötas, de fem?

Nyheter • Publicerad 26 oktober 2001

En hel dag satt kommunrepresentanter och människor från olika intresseorganisationer samt hela landstingsfullmäktige och diskuterade det nationella handlingsprogrammet för hälso- och sjukvårdsfrågor. Möjligen blev de något klokare och mer motiverade till ökad samverkan över förvaltningsgränserna, men helt säkert är det inte. Problemen är många och stora och frågorna kräver svar. Varför är köerna så långa om det inte fattas pengar, vilket landstingsrådet Bernth Johnsson hävdar inte är fallet? Hur ska de sjuka äldre som bor i särskilda boenden kunna garanteras en kontinuerlig medicinsk kontroll? Hur ska man få tag i fler allmänläkare? Hur ska man få blekingarna att vända sig till primärvården, dvs vårdcentralerna, istället för till länssjukvården, det vill säga sjukhusen?

Det var många frågor och få svar, men det kanske inte är så underligt. Det nationella handlingsprogrammet bygger på de så kallade kanonpengarna från centers och socialdemokraternas överenskommelse om försvaret, drygt 9 miljarder. Det låter mycket, men utslaget på kommuner och landsting blir det i stort sett felräkningspengar.

Nåväl, kommunerna är vilsna även av andra skäl. Sedan kommunförbundet lades ner i våras har man inget forum för gemensamma diskussioner kring olika vårdfrågor. Nu återstår att se hur man löser det. Återväcka regionala LAKO? Skapa ett vårdförbund på politisk nivå? Eller ett sjukvårdsutskott inom Region Blekinges ram?

Region Blekinges tillblivelse och demokratifrågorna kring dess organisation och relationerna till landstinget var uppenbarligen inte tillräckligt diskuterade innan man drog igång verksamheten. Ett direktvalt länsparlament, med beskattningsrätt, som också handhar sjukvårdsfrågorna vid sidan om infrastruktur, turism, Östersjö- och näringslivsfrågor vore det enda rätta.

Men det vill ju inte den socialdemokratiska regeringen. Rimligtvis är partikamraterna lokalt inte av samma uppfattning. Vi antar att det handlar om en ren och skär maktkamp, att ta makten från centrum, samtidigt som centrum slåss för att behålla den.

Historien kommer att visa att det är den socialdemokratiska regeringen som är fel ute, inte regionerna.

Inga-Lena Fischer

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.