Var finns helheten?
I dag ska den stora idrottssatsningen på Rosenholm upp på kommunstyrelsens bord. Vi har under veckan kunnat ta del av de storslagna planerna för det gamla regementsområdet och alla är entusiastiska, det vill säga idrottsorganisationerna, i alla fall dem som får nya lokaler.
Där kommer att finnas hockey, badminton, tennis, gymnastik och handboll, men tydligen inte det nya ridhus som Karlskrona-Lyckå Ridklubb så väl behöver. Deras behov är akuta, eftersom trycket på föreningen är stort. Det är en av kommunens största klubbar med sina 700 medlemmar. Skulle det inte ha gått att lösa allt i ett slag? Nu är risken stor att tjejernas, för det är mest tjejer som sysslar med hästar och ridsport, intressen får stå tillbaka när kommunen storsatsar på Rosenholm.
Från början sades det att kommunen skulle hyra av ägaren Vasallen AB, men nu talas det om att kommunen ska ta över och sköta finansieringen "eftersom kommunen kan låna pengar billigare än Vasallen". Oavsett vilket så lär enbart kapitalkostnaderna belöpa sig till 10-15 miljoner kronor per år. Var ska dessa pengar tas?
Det har talats om den här Rosenholmssatsningen i ganska precis två år. På det hela taget är det nog vettigt med en koncentration av idrottsanläggningarna men det saknas är en helhetssyn på området.
Vad ska hända med alla de andra byggnaderna? Hur blir det med skjutfältet och övningsområdet? I dag är dessa områden militära, och lär så förbli, även om det finns ett civilt samutnyttjande.
Alla de förråd och baracker som finns inom detta stora område rivs nu i snabb takt och för dyra pengar. Detta är i och för sig inte på kommunens ansvar men man kunde lyfta frågan med ägaren. Varför inte behålla dessa byggnader och hyra ut dem som garage, förvaring för husvagnar och så vidare? Det finns ett skriande behov av detta i Karlskrona. Och vad ska ske med de byggnader som inte rivs?
Rosenholm var en av kommunens största arbetsplatser med 600-700 anställda så länge kustartilleriet fanns där. Trots att så många människor skulle ta sig till Rosenholm varje dag, har det aldrig funnits några fungerande kommunikationer. Det har naturligtvis sin förklaring i att den socialdemokratiska ledningen i kommunen insett att det inte är där man har sina väljare. Till varvet däremot går bussar som passar de anställdas arbetstider.
Nu måste kommunledningen tänka om. Hur många ensamstående mammor ska tvingas köra med sina förhoppningsfulla telningar till Rosenholm? Hur mycket miljöfarliga avgaser kommer inte att spys ut av all biltrafik? Fram och åter till Trossö är det två mil till exempel. Vilka cykelvägar planeras för att förbinda olika kommundelar med denna jätteanläggning?
Kollektivtrafiken är i dag upplagd så att alla busslinjer utgår från eller mynnar på Trossö. Ska man nu ha en stor idrottsanläggning på Rosenholm måste det till en helt annan kommunikationsförsörjning i kommunen. Tjugominuterstrafik mellan Trossö och Rosenholm vore kanske en möjlighet, men att åka till Trossö och byta till Rosenholmsbussar kanske inte är så attraktivt. Järnvägen går precis förbi Rosenholm och skulle kunna betjäna dem som bor i närheten av järnvägen vilket många gör på Trossö och i den så kallade Mellanstaden.
Över huvud taget behövs det ett helhetsgrepp på Rosenholmsområdet och dess framtid, planering för eventuella boenden, barnomsorg, dagligvaror och kommunikationer. Visst är det bra med en idrottsanläggning, men vad betyder denna kraftsamling till Rosenholm för kommunen som helhet, dess prioriteringar och framtidsvisioner? Vi har ju också det så kallade Pottholmsprojektet på gång.
Nu verkar det som att bara sporten får sitt, sen ägnar man inte resten en tanke. Kan det möjligen vara så att vi har en samling manliga politiker, från höger till vänster, som är engagerade och intresserade av sport som här har fått ett kommunalt storprojekt att glänsa i kapp med?
Inga-Lena Fischer