1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vanhedersmord

Nyheter • Publicerad 23 januari 2002

Av allt att döma var det fadern till en kurdisk flicka som mördade sin egen dotter. På detta tidiga stadium ser det ut som ett så kallat hedersmord. Flickan har levt med överfallslarm efter att pappan och brodern tidigare hotat henne till livet. Men inte heller det hjälpte. Inte heller skyddade det flickan att det i höstas blev en sträng dom i det uppmärksammade fallet av "hedersmord" där en flicka mördades vid ett besök hemma i Kurdistan.

Det är utomordentligt nedslående att det svenska samhället inte kan skydda ungdomar från de förmedeltida föreställningar som ligger bakom hedersmord och könsstympning. Svenska myndigheter, som visat stor handfallenhet i frågan, men också upplysta kurdiska kretsar måste öka sina ansträngningar att ändra på detta vansinne.

Människor som kommer till vårt land måste tydligen på mer djupgående sätt informeras om vad som gäller här. De unga kvinnorna måste skyddas effektivt. Och lagens strängaste straff i förening med utvisning på livstid är i ett sådant här sammanhang inte på något sätt reaktionärt. Om människor söker skydd här mot våld ska de inte inbilla sig att de kan utöva privat våld hos oss. Och, tyvärr, det här är mansförtrycket drivet till sin yttersta konsekvens. Detta sagt med risk för att rasisterna kommer att utnyttja fallet.

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.