Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Välkommen till Blekinge, Pride

LEDARE || Stockholm, Göteborg, Malmö och nio andra städer. Det är en liten skara med orter i Sverige som klarar av att arrangera en pridefestival. Från och med denna vecka är Karlskrona en av dem.
Pridefestivalen firas i många länder runt om i världen. I dag borde våra tankar en liten stund gå till de länder där Prideparader förbjuds eller förstörs av radikala krafter.
Pridefestivalen firas i många länder runt om i världen. I dag borde våra tankar en liten stund gå till de länder där Prideparader förbjuds eller förstörs av radikala krafter.
Foto: Geert Vanden Wijngaert

Under de senaste decennierna har Blekinge knappast varit känt för tolerans och öppenhet. Sverigedemokraternas framgångar i de senaste valen och problem med högerextrema och rasistiska krafter har präglat bilden av vår landsända i riksmedierna. Men även om de intoleranta uppmärksammas mycket, är de trots allt en minoritet.

Pride betyder stolthet på engelska och nog finns det skäl att en dag som denna vara stolt över alla de framsteg som Sverige har gjort på hbtq-området. Trots motstånd från Kristdemokraterna blev också den viktiga symbolfrågan om samkönat äktenskap avgjord under förra mandatperioden. Men det betyder inte att det saknas utmaningar. Många upplever tyvärr ännu Blekinge som ett konservativt län, där det är svårare att sticka ut än på andra platser.

Det är också ett problem för våra blekingska företag som behöver rekrytera personal. Människor lockas till öppna och toleranta platser.

Jag har på denna sida många gånger uppmärksammat att närmare 1500 människor i Sverige varje år tar sitt eget liv, och att nästan tio gånger så många gör ett självmordsförsök. I vissa åldersgrupper är självmord den vanligaste dödsorsaken. Tyvärr visar självmordsstatistiken också att vi har mycket kvar att göra för att alla människor, oavsett läggning, ska känna sig hemma i samhället.

I den norska NOVA-studien, om homo- och bisexuellas hälsa, uppgav nästan var fjärde svarande att de någon gång försökt ta sitt liv. Nästan alla forskningsrapporter visar att det är sju till tio gånger vanligare att homo- och bisexuella försöker ta sitt liv. En studie i Sverige, "Psykisk hälsa och ohälsa hosa ungdomar som attraheras av personer av sitt eget kön" av Hans Hanner, bekräftar den bilden.

Ett öppnare och mer tolerant samhälle kan alltså rädda liv.

Samtidigt bjuder studien också på positiva resultat. De flesta människor i Sverige, oavsett läggning, är nöjda med sina liv och känner att de mår bra. Nio av tio av de som har kommit ut som homo- eller bisexuell upplever stöd och engagemang från vänner, arbetskamrater och syskon. Åtta av tio har dessutom aldrig upplevt att de blivit diskriminerade, mobbade, baktalade eller utfrysta på grund av sin homo- eller bisexuella läggning.

Utan att förringa problemet med hatbrott och extremism verkar den stora utmaningen för många inte vara att folk öppet visar avsky eller missaktning, utan den heteronorm som av de flesta tas för given. Att avvika från det som förväntas kan skapa identitetsproblem och förvirring, speciellt bland unga. Att acceptera sig själv är viktigare än att accepteras av andra.

"Jag har sett hur mångåriga depressioner och självmordstankar plötsligt har varit som bortblåsta, i samma stund som den homosexuella bestämt sig för att berätta. Det har inte spelat någon större roll om reaktionerna varit positiva eller negativa", skriver exempelvis författaren Lars Bohman i boken Man och man emellan.

Att offentligt visa acceptans och öppenhet för alla sexuella läggningar har därför ett egenvärde, om det kan förmå fler människor att vara öppna med sina känslor.

Avslutningsvis vill jag även rikta blickarna utomlands. I minst 17 andra städer i Europa pågår pridefestivaler samtidigt som här i Karlskrona, bland annat i Cypern, Tyskland, Storbritannien och Frankrike. I morgon (lördag) skulle också Pridetåget i Moskva ha anordnats, på årsdagen för de antigay-lagar som Putin införde under 2013. Men för nionde året i rad nekade staden tillstånd för paraden, av ordningsskäl. Nog kan man ana att det är andra motiv som ligger bakom.

Även inom EU har vi sett Prideparader som ställts in eller som förstörts av homofientliga grupper.

Medan regnbågsflaggorna vajar i Karlskrona bör vi samtidigt ägna en tanke åt alla de platser där Pridetågen bemötts med fientlighet, motstånd och förbud.

Läs mer