1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vad sysslar ni med?

LEDARE || Att Blekinge är sårbart på grund av sina risiga kommunikationer vet vi sedan innan. Att vi är synnerligen beroende av flygplatsen i Kallinge är känt. Så känt att regeringen för flera år sedan (2008) har utsett den till en flygplats av särskilt intresse.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2013
Foto: 

I helgen kunde man, i en av rikstidningarna, läsa en rafflande skildring - om man nu får använda det uttrycket om ett så allvarligt skede - om hur det gick till när SAS räddades från konkurs i november.

Allt var förberett för att beskedet skulle kommuniceras ut. Konkursen undveks i sista stund.

Krisen satte återigen ljuset på hur sårbara vi är i vår del av landet. Sverige är i starkt behov av en väl fungerande flygtrafik - vilket regeringen i samband med SAS-krisen tvingades hantera i största hemlighet.

Men trots att det står klart att vi behöver ha vår flygtrafik klarar inte regeringen av att komma med några klartecken kring utbyggnaden av flygledartorn och hangarer på Kallinge.

Beslutet fattades och pengar avsattes i och med försvarsbeslutet 2004 och är alltså en produkt av den tidigare socialdemokratiska regeringen. Nu har vi väntat i närmare tio år på verkställelse! Frustrerande är bara förnamnet.

Redan sommaren 2011 började läget bli tajt - en ombyggnation stänger flygplatsen i flera månader. I februari 2012, alltså för ett år sedan, konstaterade Magnus Westerlund, chef för helikopterflottiljen, att det hade gått ytterligare sex månader utan besked.

Nu har det gått ett år till - och fortfarande inget klartecken! Den sista december 2014 måste nuvarande flygledartorn tas ur bruk. Ett avbrott i flygtrafiken skulle vara en smärre katastrof.

Upprepade frågor ställs till (o)berörda ministrar i riksdagen. Dessa svarar endast svävande på frågor - som Stefan Attefall (KD) när han var i Karlskrona i slutet på maj förra året.

Vad ska vi behöva göra för att få ett klartecken till ombyggnationen av Kallinge? Dra till Rosenbad med facklor och hötjugor? Vi behöver inte minst de arbetstillfällen som det skulle ge - tillsammans med allt annat som skulle komma med en ombyggd flygplats. Plats för nya helikoptrar, inte minst.

Men det är kanske det som är meningen? Att F17 ska avvecklas?

Nu kräver vi ett klargörande av berörda ministrar: Stefan Attefall (KD), Annie Lööf (C) - Anders Borg (M), Karin Enström (M). Vi har väntat i snart tio år - vi är ignorerade.

Vad sysslar ni med?

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.