1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vad svarar man på en sådan fråga?

Nyheter • Publicerad 4 januari 2013

I går publicerade Aftonbladet en Sifoundersökning där man redovisar svenskarnas förtroende för de olika personerna i kungafamiljen. Det visade sig, föga förvånande, att kronprinsessan Victoria har störst förtroende hos svenska folket.

På en skala från 1 till 5 hamnar hon överst på 4,2 medan prinsessan Madeleine får låga 2,8. Efter Victoria kommer prins Daniel och drottning Silvia med kungen och prins Carl Philip klämmer in sig före prinsessan Madeleine.

Men man undrar ju vad en förtroendefråga innebär, förtroende i vilket avseende? Skulle du köpa en bil av denna person eller skulle du anförtro ditt barn i hennes vård? Det känns lite konstigt att ha förtroende för någon man absolut inte känner.

Men det handlar nog helt enkelt om att Victoria syns mest och Madeleine minst i medierna. Inte så konstigt eftersom Madeleine bor och arbetar i USA. Nu lär det väl bli ändring på det inför sommarens bröllop med Chris O?Neill.

I förrgår kom en annan opinionsundersökning där det klart framgick att Victoria är populärare än kung Carl XVI Gustaf. Sex av tio svenskar anser att kungen bör abdikera till förmån för sin äldsta dotter.

Men borde man inte låta familjen välja det själva? Men ställer sig lite frågande inför detta stora engagemang i Bernadotternas liv och leverne. Men man kanske kan förstå det om man har i minnet att sju av 10 svenskar vill bevara monarkin och bara 23 procent vill avskaffa den enligt samma undersökning.

Det är säkerligen Victorias och Daniels förtjänst, och prinsessan Estelles, förstås. Kom inte och säg att inte närvaro, naturlighet och skönhet spelar roll för "förtroendet".

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.