GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vad krävs för att bli försvarspolitiker?

KRÖNIKA ||"Jag ville komma till riksdagen för att driva utbildningspolitik. När jag fick reda på att jag skulle hamna i försvar (försvarsutskottet, red anm.) ville jag bara lägga mig på golvet och gråta".
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2014
Åsa Lindestam (S).
Åsa Lindestam (S).
Foto: LEIF R JANSSON / TT

När budgetpropositionen presenteras sker det inte bara genom en stor presskonferens i Stockholm, utan även genom en mängd mindre presskonferenser ute i landet. Till Blekinge skickade regeringen i år Åsa Lindestam, vice ordförande och tillika Socialdemokraternas gruppledare i försvarsutskottet. Där har hon suttit som ledamot sedan 2002 vilket, som citatet ovan antyder, från början inte var helt frivilligt.

Presskonferensen kan vara en av de märkligaste jag någonsin har varit på, av flera olika skäl. Riktigt skrämmande blev den frågestund som följde efter Lindestams halvtimmeslånga presentation. Trots att hon själv sitter i försvarsutskottet, och trots att hon besökte Blekinge, nämndes detta politikområde överhuvudtaget inte under de trettio minuterna.

Men efteråt kom det många frågor från oss i presskåren. Här kommer ett litet urval:

Innebär budgeten att flygverkstaden i Kallinge kommer att kunna räddas, eller ska den fortfarande läggas ner?

"Det kan jag inte svara på. Jag fick höra talas om den för bara tio dagar sedan".

Du säger att ni vill förstärka beredskapen på Gotland, vad vill ni göra i praktiken?

"Ja, det vet jag inte. Vi ska resa dit senare i år och lära oss mer".

Kommer ni att halvtidsmodifiera två eller tre gotlandsubåtar?

"Det vet jag inte, jag är inte så bra på det där med siffror".

Det går att fortsätta ett tag till. Att politiker inte alltid kan ge raka besked, ja det är en naturlig del av politiken, men att de har grundläggande kunskaper om sina ansvarsområden borde man kunna förutsätta. Många blev förvånade när den långvariga försvarspolitikern Juholt började skarva och göra bort sig just inom sitt eget specialområde. Kanske var det inte en slump.

Nog är det relevant att fråga sig vad som egentligen krävs för att få ansvar om försvaret inom Socialdemokraterna, och framförallt hur just Lindestam har kunnat befordras till deras gruppledare i utskottet. Försvarspolitiken står inför stora utmaningar. Det bådar inte gott att de ska skötas av sådana politiker.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer