1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vad gör Obama om det inte räcker?

KOMMENTAR || Under gårdagen inledde USA en ny offensiv mot terrororganisationen Islamiska staten (IS). Med en blixtkrigliknande taktik lyckades organisationen tidigare i år ta över, och kontrollera, stora delar av Irak och Syrien. Tiotusentals soldater tjänstgör nu i dess armé, men trots det har framfarten stoppats och nu inleds försöken att trycka tillbaka, och förgöra, IS.
Nyheter • Publicerad 16 september 2014

Barack Obamas strategi, som han offentliggjorde i ett tal förra onsdagen, innefattar flygbombningar, teknisk support, materiel, underrättelser och bistånd. I praktiken ger USA allt stöd de kan, förutom att involvera sina egna marksoldater i direkt strid. Missnöjet efter Afghanistan- och Irakkriget gör att sådana förslag ännu är politiskt omöjliga.

Därför kräver taktiken att irakiska och kurdiska styrkor har förmågan att tvinga tillbaka IS. Kvar i luften hänger frågan vad Obama kan tänka sig göra om det inte lyckas.

Islamiska statens fanatiska extremism och etniska rensningar är en av de största utrikespolitiska utmaningarna sedan murens fall. Då kan inga dörrar vara stängda.

Det krigströtta USA lär i det läget kräva mer hjälp från resten av världen än i tidigare operationer. Inte minst Europa kommer förväntas, och bör, ta ett ansvar.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.