1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vad är det för fel på unga män?

Nyheter • Publicerad 19 januari 2007

Man vet aldrig vilka tankar som finns i huvudet på andra människor, men man kan ju inte låta bli att fundera. Man ska heller inte kategorisera människor eller generalisera, men nog sjutton börjar man fråga sig om inte en del unga män saknar kontrollmekanismer och/eller vanligt förnuft.

Vilka är det som omkommer i trafikolyckor, oftast berusade och utan bälte? Jo, unga män. Vilka är det som misshandlar eller misshandlas i krogköerna? Oftast unga män. Vilka är det som dricker sig så berusade, att de inte kan ta vara på sig själva? Oftast unga män.

Ja, jag vet att det finns hur många unga män som helst, som inte bär sig illa åt, på det ena eller andra sättet.

Ja, jag vet att det finns många unga kvinnor, som till och från är både berusade och våldsamma, och som förmodligen också skulle köra bil i onyktert tillstånd - om de hade någon. Men det är inte dessa jag tänker på.

För när det gäller det ökade antalet våldtäkter, så är det väl per definition män, och oftast unga sådana. Jo, det finns äldre män som våldtar och misshandlar, men då är det oftast en närstående kvinna, som han ger sig på.

Okej, okej jag generaliserar, men ibland måste man göra det för att kunna föra en diskussion.

Vad är det som gör att samhället blivit allt råare och då i de miljöer där unga män finns? Är det en naturlig drift att hävda sig, att vara någon i en värld där mycket drunknar i en blandverklighet där vissa företeelser finns, andra inte.

Serier, datorspel, nätliv, såpor, musik, idealiserande reklam, alternativa världar och en smygande oro för framtiden präglar många ungas liv. Det börjar med mobbning i skolan (också bland tjejer) och slutar kanske i våld utan spärrar.

Hur kan samlaget, den yttersta kärleksakten, bli ett sätt för en eller flera män att hävda sig, att visa sig tuffa? Dessutom har jag förstått att sex nu för tiden är ungefär lika upphetsande som att borsta tänderna. Bägge känns skönt efteråt, men mer är det inte. Jo, tänderna mår bra av det och förmodligen kroppen också, om samlaget är lyckat. Om det inte är det, hur kul är det då?

En våldtäkt är aldrig lyckad. Det är en katastrof - för båda parter. Nu talar jag inte om samlag, där parterna efteråt blir osams, och hon hämnas genom att anmäla honom för våldtäkt. Det är ett lika stort övergrepp som en "äkta" våldtäkt, eftersom det ofta är tjejen som blir trodd, och killens liv förstört.

Nej, inte blir det bättre av att proffsboxning ska tillåtas (en tillskyndare där är Mona Sahlin) och att de hårdaste tacklingarna i ishockeyn ska premieras med grova pengar, 50 000 till den värsta! Detta försvaras med att människor vill se blod. Nej, det sägs naturligtvis inte rakt ut. Det lindas in formuleringar om att "publiken vill ha tuffa tag".

Jaha, men varför visar vi då inte våldtäkter offentligt och betalar stora pengar för den råaste. Det är ju så det går till på video, dvd och i datorspel nuförtiden.

När kommer motreaktionen? Eller är det jag som är för gammal för att förstå den nya tiden?

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.