1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vacklande borgerlig front

Nyheter • Publicerad 16 oktober 2003

Det var en starkt nedtonad, rentav ödmjuk (eller kanske bara trött) statsminister som i går i partiledardebatten vädjade om hjälp med Sveriges problem. Så sa han förstås inte, men han inbjöd till samtal som han själv ska hålla i, med näringslivet, facket och partierna om ohälsan, tillväxten och moralen i näringslivet, integrationen och skatteutjämningsbidragen, som håller på att knäcka Stockholms landsting och kommun. Regeringen är villrådig, inte bara om detta utan också om hur man bäst stimulerar företagsamheten. Kanske var inte sänkt bolagsskatt den effektivaste vägen, erkände Göran Persson. Men ska det bli skattesänkningar överhuvudtaget så får det bli höjningar på någon annan punkt. Det finns inte utrymme för ofinansierade sänkningar.

Göran Persson har fått kritik för att han gått förbi riksdagen i EU-frågorna och därför passade det att i går betona vikten av en utförlig debatt. Inget ska hastas fram. Det här ska gälla för överskådlig tid.

F ör Bo Lundgren var det den sista debatten som partiledare och han fick motta tack från alla partiledarna, inklusive ett litet även från vänsterpartiets Ingrid Burman som i övrigt talade efter ett manus som hörde hemma i debatten om EMU.

Till EMU anknöt också Maud Olofsson och hon ville mena att det starka nejet var ett uttryck för att människor känner allt för litet inflytande över EU. Det demokratiska underskottet, alltså. Därför föreslog hon att Göran Persson skulle kalla till ett svenskt författningskonvent av samma slag som det EU genomfört.

Idén är inte så tokig, rentav lite spännande. Det kunde bli ett tillfälle att se över den svenska författningen i ljuset av förändringarna i EU men också i ljuset av behovet av starka regeringar, skilda valdagar, kommunernas alltmer inskränkta självstyre och så vidare. Frågan är vad det ska utmynna i, men man kan ju se det som en stor folkbildningsinsats för demokratin, om inte annat, och ett komplement till den så kallade Ansvarsutredningen som rullar på för fullt. Den ska ju gå igenom frågorna om hur Sverige ska styras. Göran Persson var på sitt soliga humör och avvisade inte tanken.

De borgerliga partierna uppvisade denna vackra förmiddag på Helgeandsholmen en splittrad front. Folkpartiet har provocerat genom att sätta till arbetsgrupper tillsammans med miljöpartiet. Moderaternas nye ordförande var inte på plats. Maud Olofssons "svek" att driva nejlinjen har skapat en avvaktande hållning från de övriga. Det framkom att regelbundna möten inte hållits på länge. Det kan inte bero enbart på att man väntat ut Bo Lundgren.

Dock fick Göran Persson rättvis kritik för att regeringsförklaringens alla ord om tillväxt inte finns i budgeten. Det är som hade de inget med varandra att göra.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand ville ha folkomröstning igen. Nu om EU-författningen. Men Göran Persson var inte road. Om de folkvalda överlåter alla svåra frågor till folket så blir den representativa demokratin urholkad och inget ansvar kan utkrävas. Man kan inte bedriva politik som vore det fråga om enfrågekampanjer. Det har han helt rätt i. Sen får danskarna göra som de vill.

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.