1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Utreda ÖB? Helt absurt!

KRÖNIKA || Klockan är runt halv åtta på morgonen, jag sitter i bilen. På radion säger de, att ÖB kan komma att utredas för brott mot rikets säkerhet.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2013

Detta för sitt uttalande i Svenska Dagbladet, att Sverige kan försvaras i en vecka, under ett begränsat anfall.

För en sekund förflyttas jag till Absurdistan. Sveriges absolut högsta person inom försvaret kan utredas för brott - i grund och botten för att han har uttalat sig i en tidning.

Helt exceptionellt, säger Mikael Holmström, journalisten som gjorde den beramade intervjun. Ja, sannerligen.

För det första: ÖB har samma rätt att ge sig in i debatten som vilken medborgare som helst i det här landet. Hans uppgift är att driva försvarets frågor, och hans uppgift är att tala för försvarets intressen.

För det andra: Även en person med tämligen ringa kunskap i försvarets irrgångar, som undertecknad, inser att vår försvarsförmåga knappast är på topp. Vi är dessutom ett land som är öppet som en bok. Chefsåklagare Tomas Lindstrand säger: Det är klart att främmande makt, som har intressen gentemot Sverige som inte är helt igenom positiva, har en väldigt stor nytta av en sådan uppgift.

Nej. Den utländska makt, "med intressen gentemot Sverige som inte är helt igenom positiva", och som har en någorlunda skicklig underrättelsetjänst, har redan kartlagt våra styrkor och svagheter på betydligt mer detaljrik nivå. Det här är ju ett helt generellt uttalande, utan några som helst detaljer. Skulle det vara brott mot rikets säkerhet? Det är ju trams - ärligt talat.

Nej - man behöver knappast vara konspiratoriskt lagd för att misstänka att det ligger helt andra motiv bakom det här beskedet. För med sitt uttalande satte ÖB igång en försvarspolitisk debatt som inte lär tystna på länge ännu.

Jag misstänker helt enkelt, liksom många andra, att någon tycker att ÖB har varit för lösmynt - men ur ett helt igenom politiskt perspektiv. Försvarsministern vill inte kommentera ärendet.

Men bara tanken på att Sverige skulle utreda sin ÖB för brott för att han öppnar munnen och talar i försvarets sak är motbjudande - vi kommer att bli till åtlöje i omvärlden. Det finns ett ordstäv: "Det är ju helt ryskt" - vilket betyder att något är galet, tokigt. Något jag hörde för första gången bara härom året.

I det här sammanhanget får ett sådant uttryck flera bottnar.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.