1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Under tiden pågår förfallet

KOMMENTAR || Hamnmagasinen i Karlskrona är ett ärende som har dragits i långbänk i många år nu.
Tvisten om att riva eller inte riva har senast häromdagen tagit en ny vändning, då länsstyrelsen avslog ägarens ansökan om rivningslov. Allmänhetens intressen måste gå först, angav länsstyrelsen. Detta efter ett antal turer med Karlskrona kommun.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2013

Unesco påpekade i höstas, att en rivning av dem skulle hota Karlskronas ställning som världsarv. Detta tror inte Sofia Bothorp (MP) stämmer, enligt ett uttalande i höstas. Nej, eftersom husen inte var med i det ursprungliga världsarvet så vore det onekligen mycket märkligt.

Om husen skulle byggas om ställs höga krav på anpassning till moderna tider. Det finns osunda restprodukter kvar i plank och brädor som tjära och oljor, vilka inte får byggas in vid en renovering. Husen är hemsökta av svamp. Vem skulle i så fall betala den mångmiljoninvesteringen? Och hur skulle den betalas tillbaka på sikt?

Nu kan det bli ett fall för mark- och miljödomstolen i Växjö.

Under tiden allt detta pågår blir förfallet värre. Magasinen utgör knappast en prydnad - vare sig för staden eller för världsarvet.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.