1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ukrainakrisen visar varför rättsskydd behövs

LEDARE || På söndag är det val. Inom EU går 28 länder till vallokalerna för att rösta fram ett nytt parlament, i Ukraina ska befolkningen välja president. Huruvida det senare valet kommer gå att genomföra på ett bra sätt är tveksamt. Delar av Ukraina behärskas fortfarande av proryska trupper som inte kommer att tillåta någon valprocess.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2014
Manifestation för Ukraina. Ryssland försöker sätta press på landet genom höjda gaspriser, en konflikt som kan avgöras i Stockholm.
Manifestation för Ukraina. Ryssland försöker sätta press på landet genom höjda gaspriser, en konflikt som kan avgöras i Stockholm.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Även om valet rent praktiskt kan genomföras i merparten av landet kan hotet från dessa extremister sprida rädsla för att gå och rösta. En ny president måste väljas men frågan är hur starkt mandat hon, eller han, kommer att få.

En av de stora konflikterna i EU-valet har varit de pågående frihandelsförhandlingarna med EU. Vänsterkrafter har motsatt sig det föreslagna investerarskyddet som skulle ge möjlighet att stämma de stater som diskriminerar företag från andra länder. Nu visar det sig att just Ukraina kan komma att utnyttja ett sådant investerarskydd som de har i sina avtal med Ryssland.

Anledningen är de chockhöjda gaspriser som Ryssland genom gasbolaget Gazprom vill tvinga ukrainarna att betala. Detta trots ingångna avtal som säkerställer att landet ska få rabatt på priserna. Därför hotar Ukraina nu med stämning, och tvisten kommer att avgöras i Sverige, av Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut.

Tydligare än så kan behovet av en skyddsmekanism knappast illustreras. Det demokratiska samhället bygger på rättssäkerhet och förutsägbarhet. Det är därför som Ukraina söker sig till EU, snarare än till Putins Ryssland. Det ska inte gå att ensidigt ändra avtal och regler utan att ersätta den som drabbas.

Nu är Sverige inte Ryssland, så i praktiken lär denna mekanism inte få stor effekt. Redan finns den inskriven i mer än 60 olika handelsavtal som vi har med omvärlden, utan att vi har stämts en enda gång. Däremot har svenska företag i utlandet kunnat kräva kompensation när de har behandlats rättsvidrigt.

Skrämselpropagandan från vänstern är trots det stark. Utöver hotet om en skyddsmekanism skräms de med att svensk miljölagstiftning kan tvingas bli sämre genom att import av klordoppade kycklingar och GMO-mat tillåts. Men där har Europaparlamentet redan signalerat att de inte tänker tillåta några sådana inskränkningar.

Handel över gränserna gynnar oss alla, och att dessa innehåller juridiska lösningar för att lösa tvister när avtalen inte hålls borde vara en självklarhet. Utan sådana mekanismer är det den starkes rätt som gäller, som när Ryssland bryter gasavtal med Ukraina.

EU:s värderingar om demokrati och rättssäkerhet är det som lockar människor i andra länder till att vilja bli medlemmar. Låt det genomsyra alla våra förhållanden med omvärlden, om det så gäller att skriva bra frihandelsavtal med USA eller att fördöma Rysslands ingripanden i Ukraina.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.