1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tuffa till dig, Reinfeldt!

Under delar av gårdagskvällens utfrågning med Fredrik Reinfeldt önskade man att han helt enkelt kunde svara: Ja, visst hade det varit bra om svenska politiker hade kunnat ordna upp hela världsekonomin.
Nyheter • Publicerad 3 september 2010

Men det sade han naturligtvis inte, för det hade framstått som arrogant. Fredrik Reinfeldt är istället den typ av person som blir mer kontrollerad ju hårdare han pressas, och i går kom den egenskapen till god nytta.

Utfrågningen av honom var tuffare än någon annan - vilket förstås var förväntat eftersom han är statsminister. Men ibland tangerade frågorna löjets gräns, precis som om världen utanför och Lehman Brothers aldrig funnits. Vilket ju faktiskt har sin bäring på att arbetslösheten ligger högt.

Dock är den på väg ned med stormsteg, och den svenska ekonomin snurrar för fullt, mycket tack vare finansminister Anders Borgs arbete. Fredrik Reinfeldt betonade flera gånger, vilket var pedagogiskt bra, att Sverige faktiskt inte består av två fasta, cementerade lag som står mot varandra: de med jobb och de utan jobb. Utan att de flesta har kortare arbetslöshets- och sjukdomsperioder och därmed inte lever i den misär som ofta basuneras ut.

Utfrågningen var ämnesmässigt tämligen förutsägbar. A-kassan, sjukförsäkringarna, pensionärerna. Vilket man också kunde räkna ut i förväg. Men statsministern fick en skakig start. Alla har väl nerver, även Fredrik Reinfeldt. Men han fick fram det viktiga budskapet att det faktiskt var 700 000 som stod utanför a-kassan när alliansen tillträdde 2006, och att de som valt att gå ur kassan är ungdomar och de som upplever att det är liten risk att de blir utan arbete.

Han fick också fram, att det faktiskt är 100 00 färre i dag som befinner sig i långtidssjukskrivning, samt att 4,7 miljoner svenskar just nu är sysselsatta, vilket är 100 000 fler än 2006.

Om sjukförsäkringarna frågade Mats Knutsson varför det behövdes en omgörning av reformen i höstas. Med en underton av att det var en svaghet för alliansen.

En lämplig motfråga hade förstås varit, om det hade uppfattats bättre att inte lyssna och inte göra något förtydligande kring bestämmelserna? Men självklart måste reformer omarbetas. Har inte Socialdemokraterna haft chanser att göra det under alla år - infört, omprövat, lappat och lagat?

Självklart gäller det inte minst ett så otroligt komplicerat område som socialförsäkringssystemet. Det är ju därför det tillsatts en översynsutredning kring systemen. Den kommer vara klar 2011 (se mer i underledaren).

Ibland låter det i debatten som att Sverige före 2006 var ett lyckorike där man kunde gå och plocka pengar ur träden. Lite sans i debatten kunde man ju önska sig.

Fredrik Reinfeldt i går kändes lite trött. Nästa tv-framträdande behöver bli bättre! Även om han förefaller ha ett grundmurat högt förtroende bland väljarna, är marginalerna så små att alla debatter betyder mycket. "Läxförhör" har någon tyckare benämnt dessa utfrågningar. Det ligger onekligen något i det.

Tillägg till webbversionen av ledaren: SVT:s utfrågare använde sig av ett exempel, en läkare som fått en stroke och blivit hänvisad till Samhall av Försäkringskassan. Minuterna innan SVT:s sändning skickade Socialdemokraterna ut ett pressmeddelande, med en inbjudan till en presskonferens idag, fredag, om sjukförsäkringarna. Närvarande: Mona Sahlin, Ylva Johansson ... och nämdna läkare.

Grattis Sahlin, till en utmärkt placerad nyhet. Mindre grattis till SVT, som genast avslöjar från vilka håll de plockar sina exempel.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.