Tombolapolitik i skolan
Men nu riskerar alltså skolan att tvingas ut i ytterligare en period av förändringar, tillbaka från det som alliansen har drivit i genom under senare år.
De förslag som Socialdemokraterna och Miljöpartiet har enats om innebär bland annat att ungdomar upp till 18 ska gå i gymnasiet - det blir obligatoriskt. Yrkesprogrammen ska (återigen) få en akademisk inriktning. Estetiska ämnen (teckning, dans eller liknande) ska finnas i alla gymnasieutbildningar. Alla barn ska gå i förskolan, fler speciallärare och pedagoger ska anställas. Och lärarna ska få ökade statsbidrag.
Gustav Fridolin, som är möjlig kommande utbildningsminister, menar att alliansens reformer, där yrkesutbildningarna blivit mer av renodlade yrkesutbildningar, gör att ingen vill söka dem. Mer akademisering tror han är lösningen, och plötsligt, ett obligatorium för gymnasieskolan. Något Miljöpartiet egentligen inte stöder. Det är ett socialdemokratiskt förslag.
Men det löser inte något av de grundproblem som gymnasiet dras med i form av skolk och avhopp. Det kommer att ske ändå. De som vill hoppa av gör det den dagen de fyller 18. Det handlar om att inställningen till studier måste bli bättre i det här landet. Vi verkar ha tappat förståelsen för varför det är viktigt att ha en god och väl genomförd utbildning med sig. Eftersom likhetstecknet mellan god utbildning och jobb har gått förlorat hjälper det heller inte med tvångsåtgärder.
Och sist men inte minst - hur ska det gå igenom i riksdagen?
Den nya regeringen vill bestämma att lärarna genom ökade statsbidrag ska få högre löner. Det behövs verkligen. Men alliansregeringen har redan infört ett flertal möjligheter för lärare att göra karriär - tanken med det är att man ska kunna avancera i löneligan om man är duktig eller tar på sig ett extra stort ansvar. Det viktigt att uppmuntra alla dem som faktiskt tar på sig lite extra i sin yrkesroll.
Ytterligare en märklig sak är att alla gymnasieutbildningar ska ägna sig åt estetiska ämnen (teckning, dans, musik). Detta är något av Gustav Fridolins hjärtefråga, den har han drivit hårt. I juni förra året argumenterade han för att de estetiska ämnena är undervärderade, då de utgör grunden till en stor industri i landet.
Men för att bli bra på det måste man ju utbildas ordentligt, inte två timmar i veckan! För att inte tala om att det kräver fallenhet, precis som allt annat.
Nej, i den här regeringskonstellationen finns det ingen möjlighet att förutse hur lotterna kommer att falla ut. Det blir som att snurra tombolahjulet varje gång något ska förhandlas fram.
Men det är bara att hacka i sig. Vi har fyra år framför oss.