1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tjänst tillsätts på Soldathemmen

KRÖNIKA || Sedan 2007 har Svenska Soldathemsförbundet haft i uppdrag att fungera som kontakt mellan soldater, vilka har varit i tjänst, och professionellt psykosocialt stöd. Organisationen hjälper också bland annat till med rådgivning för partners och familjer som är kvar på hemmaplan och behöver det.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2013

Nu är en rekryteringsprocess på gång i Blekinge. Soldathemmen i Ronneby-Karlskrona kommer att få en gemensam tjänst vilken beräknas att kunna tillsättas i mars, berättar Andreas Philipsson för mig över en lunch på Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen.

Philipsson är motsvarande generalsekreterare, eller direktor som det heter, för Svenska Soldathemsförbundet. Just nu finns 14 så kallade soldathem i Sverige. Förr om åren erbjöd Soldathemmen en mer traditionell fritidssysselsättning och mötesplats för veteraner. Men sedan 2007 är uppdraget delvis ett annat.

Förändringen är både kommen underifrån och ovanifrån. Tidigare har stödet (i den mån det har funnits, förr fanns det ju inget alls för de soldater som varit ute på internationella uppdrag) organiserats direkt av Försvarsmakten.

Men det upplevdes som känsligt. Det fanns önskemål om att någon utanför organisationen skulle ta hand om de tyngsta uppföljande bitarna.

2011 höll soldathemmen kursverksamhet för fyrahundra personer, berättar Philipsson. Det var kurser dels för de som skulle ut på utlandsmissioner, dels de som hade varit det.

Behovet av tungt psykosocialt stöd är också ökande bland de anställda i försvaret.

I Blekinge finns, som bekant, erfarenheter från tunga utlandsmissioner. Eller som Philipsson uttrycker det: "Det finns en omfattande stor målgrupp i närheten." Därför är det prioriterat att få en föreståndare på plats som kan hjälpa till där det behövs.

Som det ser ut nu är tjänsten inte tidsbegränsad.

Tanken är också att Soldathemsförbundet i hela Sverige ska kunna hjälpa till och fungera som karriärväxlingshjälp så småningom - för de anställda som vill syssla med andra saker.

I reda ordalag: De soldater som vill byta karriär. Avhoppen har ju varit många, så att det finns ett behov av en sådan funktion är lätt insett.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.