1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Svara, Leni Björklund!

Nyheter • Publicerad 11 november 2005

Det är ett märkligt skådespel vi bevittnar. Försvarsdepartementet, lett av försvarsminister Leni Björklund, har bestämt sig för att flytta säkerhetsbataljonen från Kungsholms fort till Göteborg.

I budgetpropositionen för 2006 står det så här:

"Regeringen bedömer att den operativa förmågan som en säkerhetsbataljon har, och den effekt som den kan utveckla, är en väsentlig del i insatsorganisationen. Detta inkluderar även förmågan att uppträda på sjöarenan. Regeringen bedömer att det är viktigt att denna förmåga vidmakthålls och utvecklas i Göteborg."

Det är allt, och dessutom förvirrat, eftersom man inte kan vidmakthålla och utveckla något som inte finns. Sedan dess har folkpartiets Heli Berg ställt en fråga, där hon i svaret häcklades av försvarsministern, men det konkreta innehållet var bara att "så ska det bli".

Sedan socialdemokraternas riksdagsman Christer Skoog fått kritik för att han inte motionerat i frågan, skrev han en interpellation till försvarsministern. Eftersom han "var förhindrad" att ta emot svaret, fick Heli Berg göra det, då ingen annan socialdemokrat ville hantera frågan. Svaret blev långt och innehöll inget nytt. Detta är den viktigaste delen:

"Regeringen ansåg att den operativa förmåga som en säkerhetsbataljon har, och den effekt som bataljonen kan utveckla, är en väsentlig del i insatsorganisationen. Detta inkluderar, framhöll regeringen, även förmågan att uppträda på sjöarenan. Regeringen bedömde vidare att det är viktigt att denna förmåga vidmakthålls och utvecklas i Göteborg med hänsyn till den specifika miljö som råder där.

Avslutningsvis vill jag påminna om att regeringen redan i propositionen "Försvarsmaktens grundorganisation" framhöll att Göteborg var en plats där utbildningen av de marina delarna av säkerhetsbataljonen kunde genomföras. Riksdagen hade ingen invändning mot detta. Jag och regeringen har alltjämt denna uppfattning."

Och så detta:

"Regeringen hade redan inför redovisningen till riksdagen sagt att Säkerhetspluton sjö skulle kunna utbildas i Göteborg, inte minst mot bakgrund av hur den moderna hotbilden ser ut. Det handlar inte om att efter försvarsbeslutet ändra sig. Det ingick i försvarsbeslutet."

Det här är precis samma sak som med utflytten av en del statliga myndigheter från Stockholm. Regeringen pekar och myndigheten måste lyda, med följd att personalen flyr.

Tala om ministerstyre! Det är nämligen det, som det här är frågan om, eller i alla fall departementsstyre. Myndigheten, det vill säga försvarsmakten, är inte med på noterna, av lätt förståeliga skäl. Inom områden som utbildning, samövning, rekrytering, personalförsörjning och sådant, är det lämpligt att stanna på Kungsholmen, om man nu så tydligt struntar i skattepengarna.

Sedan måste man tillåtas fråga vilken den "specifika miljön i Göteborg" är? Salt vatten? Är det i Göteborg insatsstyrkorna ska fungera? Är det inte internationellt? Finns det inte en "sjöarena" på andra håll än i Göteborg? Det går väl utmärkt att öva var som helst, också på Västkusten, utan en flytt med nya investeringar för tiotals miljoner, och behov av att nyrekrytera hela personalen. Dessutom finns de förband, som man samövar med, i Karlskrona, och de ska inte flyttas, i alla fall inte vad vi vet - ännu.

Dessutom skulle man vilja veta vad ministern menar med "...utbildas i Göteborg, inte minst mot bakgrund av hur den moderna hotbilden ser ut."

Vi har inte fått svar på varför utbildningen ska flyttas, mer än upprepningar på upprepningar, utan substans. Ministern blir svaret skyldig.

Och vad säger man på Marinbasen? Därifrån har inte hörts ett ljud. Gillar man läget, eller är det som med Christer Skoog, att man inte vågar sticka upp mot överheten?

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.