1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Styre som inte poppar

KRÖNIKA || Att regera i flerpartiregering och i minoritet ställer krav på politisk skicklighet och sakpolitik. I kringseglandet mellan kompromisserna kan syftet, klarheten och helhetssynen snabbt gå förlorad. Sådant är riskerna med den typen av regerande, oavsett färg.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2013

Ordning och reda i statens finanser är självklart viktigt, men säger inte allt om politikens mål och innehåll, om människors välmående och möjligheter.

Hur ska socialminister Göran Hägglund förbättra tillgängligheten i vården? Behöver de med bara förgymnasial utbildning, äldre arbetssökande, personer födda utanför Norden och personer med funktionsnedsättning som har svårt att komma till sin rätt på arbetsmarknaden få en ny arbetslinje som ger vägar till jobben? Integrationspolitiken, hur drivs den vidare av integrationsminister Erik Ullenhag?

Hur ser skatteplanen ut? Jobbskatteavdrag för alla är bra, men värnskatten? Lands- och glesbygdsbefolkningens bränsleskatter? Skattenivåer i tjänstesektorn? Hur ska unga människor ha tillgång till bostadsmarknaden? Frågor kan staplas på varandra men tyvärr inte svaren. Med det nödvändiga kompromissandet med de fyra allianspartier, blir det enskilt ganska bra beslut men politiken riskerar förvandlas till en popcornmaskin, där politiska reformer poppar upp utan struktur.

Både regering och opposition i dag är allt för rädda att presentera konkreta förslag. De vet att varje förslag som inte klaras av helt perfekt kommer pekas ut av motståndare och journalister som svek och misslyckanden.

Det innebär en risk men det ökar också väljarnas insyn, överblick och möjlighet att avgöra om de sympatiserar med regeringens strävan och politik. Det kan till och med göra det enklare att förklara en del ofrånkomliga kompromisser och vissa måls krokiga vägar.

I en modern demokrati måste politiken bli mera genomsynlig. En premiss är att medborgarna har en chans att skaffa sig en klar uppfattning om politiken, om både hur och vad. Uppgörelser i slutna rum efter nattliga förhandlingar och oangenäma överraskningar skapar inte större förtroende för politik.

Regeringens budgetproposition för 2014 ger förhoppningsvis besked. Men kompromissandet kommer att fortsätta och därför behövs en samlad och handlingsinriktad avsiktsförklaring för regeringens politik.

Jacob Broman

är vikarierande ledarskribent på BLT.

Han läser ekonomi i Uppsala och har tidigare även arbetat på Svenska Nyhetsbyrån

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.