Ständigt dessa hyrläkare
Vi vet av diger erfarenhet att siffrorna så här dags på året inte är de siffror som kommer att redovisas i bokslutet för 2013. De kommer att ligga betydligt högre. Nu efterlyses åtgärder för att åstadkomma ett nollresultat till årets slut, men vi vet hur det slutade i höstas. Ett minus på drygt 96 miljoner.
Landstingets majoritet fortsätter att springa i cirklar. Istället för långsiktiga åtgärder återkommer dessa årliga krav på åtstramningar som stressar verksamhet och personal. Men i övrigt går landstinget med plus i de flesta förvaltningar.
I fredags kom också Vårdbarometern. Den visar att många blekingar är missnöjda med tillgängligheten till vården i länet. 77 procent tycker att de har tillgång till den vård som de behöver. Men det är näst sämst i landet - det klassiska problemet i svensk vård.
Ett av motiven till det är att patienterna tycker att de får träffa olika läkare från gång till annan. Enligt vårdbarometern menar hela 12 procent av patienterna i Blekinge att det är ett problem. Det är faktiskt förvånande att den siffran inte ligger högre med tanke på att det är sällan att man har tillgång till samma läkare - trots att alla patienter har rätt att välja läkare. Även här ställer hyrläkarna till det.
För att en patient ska få förtroende för vården behövs förstås en mer eller mindre stadigvarande återkommande relation till vårdpersonal - i dag finns så kallade husläkare men de är sällan tillgängliga för de egna patienterna.
Samtidigt är landstinget helt beroende av att få in läkare till länet. Det blir en ond cirkel av beroende och dåligt förtroende. På frågan Hur stort eller litet förtroende har du för vårdcentraler i ditt landsting? svarar 65 procent i Blekinge att man har ganska stort eller mycket stort förtroende, enligt Vårdbarometern.
Hela 35 procent svarar att förtroendet antingen är ganska litet, eller varken eller. Där ligger vi på plats 16 av 21. Efter oss kommer Södermanland, Stockholm, Västerbotten, Västernorrland, Norrbotten och Örebro.
Primärvården känner inte igen sig i dessa siffror, säger förvaltningschefen Anders Rehnholm. Det är bara att hoppas att han har rätt. Men tillgängligheten är ett problem - och förefaller att fortsätta vara det.