1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Stämma i bäcken

Nyheter • Publicerad 18 november 2003

Fifflet i Systembolaget är ett marginellt problem jämfört med de konsekvenser som väntar när nu införseln av vin och sprit blir i det närmaste fri. Det innebär med största sannolikhet att det statliga monopolet inte kommer att tolereras länge till ens med folkhälsoargument. Alltför mycket kommer att gå förbi monopolet. Redan i dag är det uppskattningvis bara hälften av all alkohol som säljs på Systemet. Därmed förändras förutsättningarna för den restriktiva alkoholpolitiken.

Vi kan nu vänta att konsumtionen stiger. Det medför att rattfylleriet också kommer att bli vanligare. Och när det blir vanligare blir det också vanligare med dödsfall orsakade av rattfyllerister. Allt fler som kör rattfulla ser inte det som särskilt allvarligt. Att ändra på den lättsinniga och oansvariga inställningen är en fråga om långsiktig pedagogik.

Däremot borde en aktionsplan av det slag som vänsterpartiets Ingrid Burman, miljöpartiets Claes Roxbergh och folkpartiets Johan Pehrson kräver i GP, kunna genomföras snabbare. Redan nu går det att införa konfrontation mellan förövare och brottsoffer - i de fall där inte offret omkommit. Redan nu kan strafftillämpningen skärpas. Kraftfullare rehabilitering kräver inte heller åratal av förberedelser. Värre är det med poliskontrollerna som i dag är alltför glesa.

För det viktigaste är inte straffen. Det är att få bort alkolholister och förare som bara är allmänt ansvarslösa, från vägarna. Då framstår alkolåset som ett effektivt redskap. Alkolåset borde vara obligatoriskt.

Vi har nu inte tid med en debatt som sträcker sig över många år. Det ökade drickandet är redan här och risken för flera olyckor är uppenbar. Regeringen med folkhälsominister Morgan Johansson och justitieminister Thomas Bodström bör ta initiativ till en plan för att stämma i bäcken innan den blivit en å.

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.