1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sorgligt hummande

Nyheter • Publicerad 30 juni 2004

Nu blåser det snåla vindar över Blekinge. Än en gång har frågan om högskolans framtid kommit upp på bordet. Studenterna, och även skolledningen, verkar vilja koncentrera högskolan till en ort, och då lär det väl luta åt Karlskrona.

Detta vore kontraproduktivt. Kanske inte för högskolan, studenterna och Karlskrona kommun, men för Blekinge i sin helhet och för Karlshamn och Ronneby i synnerhet. Om detta lilla län hade varit en enda kommun, hade högskolan bara legat i olika kommundelar, vilket den gör i en del andra kommuner.

Skillnaden är att dessa är större, och att det oftast ligger andra stadsdelar mellan olika campus. I Blekinge är det annat emellan, skog, hagar och betande kossor. Därför känns avståndet mellan exempelvis Karlskrona och Karlshamn längre än vad det egentligen är.

Samtidigt vet vi att det är studenterna som är facit. Tycker studenterna att det är besvärligt och dyrt att resa, att Ronneby är tråkigt och att det är dyrt och krångligt med tre kårhus och tre kanslier, så får man väl göra något åt det, i stället för att kapitulera och gå baklänges in i framtiden.

Högskolan spelar en oerhört stor roll för Blekinges utveckling, och både för Ronneby och Karlshamn vore det närmast en katastrof, om skolan skulle dra sig tillbaka. Det är sorgligt, för att inte säga skandalöst, att höra politiker i Karlshamn räddhågat falla till föga för buskargumentationen, och antyda att högskolan bara hotar med detta för att pressa pengar av kommunerna. Det är ett resonemang värdigt den politiska gärdsgårdsserien, inte politiker med ambitioner att hitta nya vägar för tillväxt i sin kommun. Sojan och Mörrum leder knappast till vare sig expansion eller nya nischer.

Kanske politikerna innerst inne vill följa förre Electroluxchefen Hans Werthéns råd att låta länet bli ett pensionärsparadis? Höstsol? Grattis Blekinge!

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.