1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Skönt att koppla av med en porrfilm?

Nyheter • Publicerad 2 april 2005

Statt har det. First Hotel på Borgmästargatan har det. Gäster på Karlskronas finaste hotell kan mot betalning titta på porrfilmer. Det vill säga, via hotellets intern-tv kan man välja att få tillgång till TV1000 och liknande kanaler, som bland annat visar porrfilmer.

Porrfilmer ingår i utbudet hos bättre hotell i nästan vilken svensk stad som helst. Somliga skyltar med sitt porrfilmsutbud något mindre diskret. Som anrika Frimurarhotellet i Linköping. Två steg in i hotellrummet, rakt ovanför tv:n, sitter en inramad bild som visar framsidorna på fyra videokassettfodral. Tre av dem är dolda och har rubriken "Erotisk film". På det fjärde omslaget poserar en lättklädd ung kvinna. Och den som läser den lilla textrutan får veta att filmen handlar om unge Peter, vars tillvaro förändras drastiskt när han får veta att den nya grannen har ett förflutet som porrskådis.

För den som med andra ord föredrar mjukporr finns ett alternativ till de andra tre rullarna.

Alla hotell känner sig förstås inte tvungna att inkludera porrfilmer i sitt utbud. Hotell Angöringen vid Karlskronas infart har till exempel inte märkt av någon efterfrågan hos sina kunder. Hotell Aston inne i stan erbjuder inte några porrfilmer. Kanske har det att göra med att man marknadsför sig som "familjehotell".

Då inställer sig frågan: hur har de andra hotellen märkt av gästernas efterfrågan på porrfilmer? Har till exempel Nelson Mandela, Bruce Springsteen eller någon av de andra som gästat Grand Hotel i Stockholm ringt ner till receptionen för att beställa upp en p-rulle?

Förmodligen inte. Hotel Reisen i Stockholm, Statt i Karlskrona eller de flesta andra bättre hotell i landet ingår i en av Sveriges, Europas eller världens stora hotellkedjor. Och det som erbjuds på något First Hotels i London eller Dubai bör även kunna erbjudas den som checkar in på något av hotellen i Sverige. Näringslivet har globaliserats, och det har även hotellgästerna.

Journalisten Olle Palmlöf på Sveriges Television gav i sitt eget tv-program Faktum i torsdags en oväntad bild av porrfilmskonsumtionen på svenska hotell. Hotellstäderskor berättade om hur de får sanera tv-skärmar som blivit nedstänkta, nedkladdade lakan och handdukar. Till och med kladdande manliga hotellgäster kunde de råka ut för.

Någon hotellreceptionist som klagat på porrfilmsutbudet eller kommit med önskemål om nya filmtitlar lyckades Faktums journalister naturligtvis inte hitta. Porrfilmer har säkerligen en viss efterfrågan på hotellen. Men vilken affärsman, kändis eller prominent gäst skyltar med att han konsumerar porr -inför en hotellreceptionist?

Det är i alla fall uppenbart att inga gäster besväras av att bli tillfrågade om att köpa porr på hotellrummet. Om så vore fallet torde produkten ha försvunnit från hotellrummen för länge sedan.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.