1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Skolan mår bra av oliktänkare

LEDARE || Läraren går klädd i formella kläder och slips, eleverna tilltalar honom med titel och efternamn. När de kommer till skolan på morgonen står rektorn, likt alla andra dagar, utanför för att hälsa dem välkomna. Ordning och reda på lektionerna ses som en självklarhet.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2014
Mångfald. Vi vet inte hur den bästa skolan ser ut, därför måste det få finnas alternativ
Mångfald. Vi vet inte hur den bästa skolan ser ut, därför måste det få finnas alternativFoto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det låter som en beskrivning av skolan för femtio år sedan, när lärare var auktoriteter och ordningsproblem sällan diskuterades. På Engelska skolan, som finns i flera svenska städer, är det åter verklighet. Denna friskolekoncern startade redan 1993. I Svenska dagbladetbjuds det på ett ingående reportage om skolans verksamhet, så även i boken Snäll rebell av Håkan Eriksson.

År 2000 var skolan flitigt omnämnd i medierna, efter att Skolverket hade slagit ner på att de gav eleverna betyg redan i årskurs sex, och dessutom hela fyra gånger om året. En del av pedagogiken, försvarade sig ägarna, utan gehör från myndigheten. Detta trots goda resultat.

På de nationella proven presterar eleverna avsevärt mycket bättre än i skolsystemet i övrigt.

Kan Engelska skolan lära oss något om den svenska skolan? Inte nödvändigtvis. Det som fungerar för eleverna och lärarna på just Engelska skolan behöver inte nödvändigtvis fungera på andra skolor. Människor är olika och därför måste också skolor vara olika.

Men det recept som skolkoncernen har valt, där fokus inte ligger på klassernas storlek utan på lektionernas innehåll och omgivningens förväntningar, påminner om de länder som regelmässigt placerar sig i topp på de internationella utbildningslistorna.

Behovet av entreprenörer och företag som tänker annorlunda är stort, även inom skolan. I teorin må det vara möjligt med stor variation även med bara offentliga skolor, men i praktiken fungerar det sällan. Maktcentrering och likriktning ligger i politikens natur.

Vi ser det fortfarande genom ytterligare pålagor och regleringar som drabbar skolans verksamhet. Sedan alliansen tog makten har byråkratin i skolväsendet ökat avsevärt. Skulle de rödröna vinna väntar en dokumentationschock när betygen blir möjliga att överklaga.

I Sverige finns en stor tilltro till att politiker vill väl och agerar för medborgarnas bästa. Men även den bästa vilja är ingen garant för bra beslut. Engelska skolan visar att det finns ett behov av alternativ till det offentliga, även inom skolområdet.

Med ett vinstförbud skulle det alternativet troligtvis gå om intet.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.