1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Skola, knark och försvar

Nyheter • Publicerad 16 september 2006

Heli Berg tycker att skolan har fokus på oväsentligheter

Det är skolans fel att Heli Berg blev politiker. Nu tycker hon att skoldebatten har spårat ur. Bara dagar innan valet går skolministern ut och vill ta bort sockret ur skolan. Är det allt han har att säga?

Oväsentligheterna får hon förklara. Jo, man har satsat på trevligheter för att få eleverna att vara i skolan. Hur kan annars drinkblandning ge högskolebehörighet, också till exempelvis läkarstudier!

- Det verkar som om det där med att räkna, läsa och skriva inte är så centralt. I Finland skrattar dom åt oss! Jag skulle vilja sitta i utbildningsutskottet om jag får fortsätta, men där vill de väl ha någon ung.

I Finland, som är Helis ursprungliga hemland, drar de andan av beundran när de får höra att hon sitter i försvarsutskottet i Sveriges riksdag.

Försvarsutskottet är nämligen det viktigaste och finaste utskottet i Finland.

- Försvaret är förutsättningen för allt annat. Finns det inte så lär det nog märkas. Håkan Ljugholt sprider bara lögner om det svenska försvaret ...

Juholt, menar Heli förstås, men det märks att hon inte gillar socialdemokraternas representant i försvarsberedningen.

- Han bara ljuger om mig och om alliansen, och han vet att det sårar mig ohyggligt.

Helis kritik mot Juholt gäller att han har reducerat försvarspolitiken till en fråga om regionalpolitik och arbetsmarknad. Hon tycker det är fult av honom att antyda att alliansen skulle flytta marinbasen.

- Man behöver inte vara geografiprofessor för att förstå att marinbasen ska ligga här! Säga vad man vill om borgare, men dumma är vi inte!

Hon anser att vi ska ha ett så billigt försvar som möjligt för skattebetalarnas skull, men vi behöver inte utveckla all försvarsmateriel själva. Det blir för dyrt att göra det på egen hand.

- Nu betalas all utveckling med försvarets pengar. Det borde betalas med näringsministerns!

Hon är mycket kritisk mot vårt sätt att hantera säkerheten för de svenskar, som vi skickar till olika oroshärdar i världen.

- När läget förvärrades i Kosovo utgick en generalorder från Nato att alla skulle ha bepansrade fordon och skottsäkra västar. Vi kunde inte följa den ordern, för vi hade inte till alla!

Hon blir djupt allvarlig, när hon talar om övriga Europas erfarenheter av krig. Sverige har haft turen att slippa kyrkogårdar med oändliga rader av vita kors.

- I Finland går man ut på julafton och tänder ljus på dessa gravar. I Sverige tittar man på Kalle Anka!

Hon anser att försvaret är ett viktigt politikområde och inte bara en fråga om arbetsplatser. Hon vill ha fullt medlemskap i Nato och utveckling av dyrbar materiel tillsammans med andra länder.

Bort med allmän värnplikt och kontraktsantsäll personal. Att vara militär är inget livstidsyrke.

- Om 8 000 av 45 000 grabbar tvingas göra värnplikten, och det inte fungerar för någon stackare, så ska han sättas i fängelse om han inte återvänder efter en helgledighet. Horribelt!

Hon är lika engagerad i allt hon diskuterar. Vi måste engagera oss mera för att stoppa knarkandet. Det är förfärligt, hur livet blir för den stackare, som har åkt dit.

- Vi måste satsa på psykiatrin. Det är ofta så att missbruk och psykiska problem går hand i hand. De som är farliga för sig själva, och andra, måste få hjälp. De måste få hjälp tidigt, så att unga människor inte förstör sina liv. Vi måste ändra lagstiftningen, människan måste alltid gå först!

Hon tänker på alla förtvivlade föräldrar, och hon har sett så mycket elände. Det pratas och pratas, menar hon, men vi måste se verkligheten.

Även tvång är hjälp.

Men vem är då denna dynamiska människa?

Hon är väl känd för de flesta som riksdagskvinnan för folkpartiet, men det är bara fyra år av hennes liv. Heli Berg kom till Sverige 1975, till Stockholm, där hon jobbade inom sjukvården och på Grand hotell.

Men sedan blev hon bonde. 1989 flyttade familjen till Blekinge, norra delen av Ronneby kommun. Hon gick fårskötarkurs och hade en "himla massa får", hunduppfödning, grisar, ankor och höns.

- Jag gjorde det mesta, lärde mig köra traktor i skogen.

Hon hade till och med en hantverksbod, som hette Får och Troll.

Landshövding Ulf Lönnqvist invigde, minns hon.

Sedan blev det politiken och riksdagen för folkpartiet. Om alliansen vinner, och du får förnyat förtroende, vill du bli minister?

- Åh, ja, försvarsminister, det skulle vara höjden för en finne! Men det går inte. Jag kan inte bli minister, eftersom jag varit svensk medborgare för kort tid.

Hon vill naturligtvis fortsätta i riksdagen, men tänk om det inte blir så?

- Åker jag ut så är det bra med det. Jag har bytt spår så många gånger i mitt liv, så det är inte svårt.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.