1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Skadliga men smakliga

LEDARE || I serieboken Asterix är titelkaraktärens vän Obelix favoritmat helgrillade vildsvin. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) bör måhända använda serien i kampanjsyfte efter att han i förra veckan lanserade en ny punkt i sitt projekt "Sverige det nya matlandet".
Nyheter • Publicerad 18 juli 2013

Regeringen kommer att tillföra en miljon kronor för att utveckla handeln med viltkött, framförallt vildsvin.

Att förbättra möjligheter för att sälja kött från vildsvin och ska skapa ökat jaktintresse är välkommet. Att regeringen vill se att mer vildsvin äts i Sverige och tillgången på viltkött för konsumenterna, kan vara en av lösningarna på problemet. Försäljningen av produkter från vildsvin behöver underlättas. Då kan det bästa sättet att bli av med vildsvinen bli att lägga dem på grillen på sommaren.

Det finns massor av vildsvin i Blekinge och för skogsägare och jordbrukare är de en olägenhet som medför stora svårigheter. Vildsvinshjordar som bökar efter mat och förstör stora värden på markerna. Vildsvin som tar sig in på tomter och förstör gräsmattor. För trafikanter är de är en fara när de plötsligt dyker upp på vägen. Förra året skedde 73 vildsvinsrelaterade trafikolyckor i Blekinge.

För att minska dessa skador krävs det gemensamma insatser från både markägare och jägare i frågan om vildsvin än i dag. Det är den viktigaste delen för att få stopp på vildsvinens enorma utbredning.

En viktig del som bör ses över är användningen av fällor för vildsvin. Olika typer av fällor kan många förekommande fall medverka till att minska vildsvinspopulationen och dess skadliga inverkan.

Effektivare fällor behövs om vildsvinsstammen ska komma ned till en godtagbar nivå. Här finns dock etiska invändningar. Tillåtelser för verkningsfulla fällor måste naturligtvis i så fall klara Sveriges högt ställda djurskyddskrav, vägas mot riskerna för djurplågeri och den negativa påverkan det får på köttets kvalité.

Men det är uppenbart att andra metoder än endast sedvanlig jakt behövs då tillväxttakten är betydligt högre än avskjutningsfaktorn.

Statens mål är att minska vildsvinsstammen och då måste den närmast överdrivna och oetiska utfodring av vildsvin som förekommer i dag på många håll och platser hejdas. Det behövs en mer kontrollerad utfodring. Helst bör man kanske inte alls mata vildsvinen då det ökar födelsefrekvensen.

Om ett problem är avsaknaden av större efterfrågan på viltkött som vildsvin, och alltför krångliga regler, så är regeringens satsning för viltköttskonsumtion och smidigare hanteringssystem en välbehövlig ammunition i kampen mot vildsvinen, men mer behövs.

Jacob Broman

vikarierande ledarskribent

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.